Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Ulrika Fjällborg: De som har mest att bidra med smiter undan

Ulrika Fjällborg tycker inte om när de som har mest smiter från att betala skatt. Man får rätt mycket för pengarna man betalar i skatt, skriver hon i en krönika.

I förra veckan skrällde det till i världens maktelit. En skattesvindel världen inte sett maken till uppdagades i the Panama Papers. 376 journalister i den internationella organisationen ICIJ har gått igenom 11,5 miljoner dokument och avslöjat ett avancerat system av brevlådeföretag som advokat­byrån Mossack Fonseca i Panama står bakom. Världens förmögna har snuvat resten av oss på miljarder och miljarder av gemensamma välfärdspengar. Hur många Watergate-affärer det resulterar i återstår att se.

Jag är frilansjournalist – och därmed egenföretagare. Och ja, jag kan konstatera att det är dyrt med skatt.

Vid den senaste genomgången med min egen redovisningskonsult visade det sig att mitt lilla relativt nystartade tjänste­företag och dess enda anställda, nämligen jag själv, dragit in en bit över 800 000 kronor på ett år. När året
summeras står det klart att Ulrika Fjällborg får 415 000 för ett års ihärdigt slit och staten – samma summa: 415 000.
I samma veva har jag dessutom som oavlönad fogde samlat in runt 125 000 kronor i moms till staten.

Hälften. Det kan tyckas mycket. Jag har intervjuat före­tagare som mellan skål och vägg mumlat att skatt är stöld.

Men vet ni – jag tycker faktiskt att jag får rätt mycket för de pengarna.

Jag kom till världen i trygga händer på sjukhus och har fått både BVC- och sjuk- och tandvård hela min barndom, till det medicin och vaccinationer, till och med fluorsköljning på skoltid. Skolgång i tolv år, därefter universitetsutbildning och väldigt förmånliga lån till min försörjning. Hur många kommunala bibliotek, simhallar, fotbollsplaner har jag inte slitit på under min uppväxt? Hur många välasfalterade och plogade vägar har jag inte nött på cykel, i bil och buss? Hur mycket rent vatten rätt ur kranen har jag inte druckit?

Med två barn har jag och maken varit föräldralediga – och återigen fått BVC, sjuk- och tandvård, medicin och vaccinationer, VAB – dock ingen fluorsköljning. Sedan förskola och nu skola.

Eftersom alla mina landsmän får detsamma löper jag lägre risk än de flesta människor i världen att utsättas för brott.

Det kostar att bygga bra samhällen. Men det är grunden för bra liv. Så jag är gärna med, trots att det kostar. Då blir jag lite sur om de som har mest att bidra med smiter. Om det känns som mycket pengar för den som betalar, svindlar det när man ser vad vi alla förlorar.

Enligt Uppdrag granskning, ICIJs svenska team i Panama Papers, har svenska företag och privatpersoner snuvat staten på 46 miljarder kronor i skatt. Varje år. 46 miljarder, eller förskola för 344 000 barn – i dag två av tre förskolebarn, eller 120 000 undersköterskelöner. 46 miljarder är mer än hela det svenska mellanstadiet kostar, det är 40 gånger statens stöd till all barn- och ungdomsidrott.

Man kan ha åsikter om storleken, men skatt är faktiskt inte stöld. Det är ett politiskt handslag på hur vi finansierar samhället. Skatt innebär ett inbetalningskort. Men ordet betyder också en rikedom, en kista med guld.

Ulrika Fjällborg,
frilansjournalist

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.