Undersökning visar ökad tolerans inom EU

DISKRIMINERING2019-10-25

Enligt en undersökning som EU-kommissionen låtit genomföra har attityderna mot bland annat kvinnor, romer, muslimer och homosexuella förbättrats de senaste fyra åren, skriver Europaportalen.

EU-kommissionens Eurobarometer har frågat mer än 27 000 medborgare i EU-länderna om deras syn på diskriminering. Trenden är att de tillfrågade i dag en något mer inkluderande syn för nästan alla grupper, jämfört med en liknande undersökning som gjordes för fyra år sedan.

De frågor som ställdes handlade om hur de tillfrågade skulle tycka om att en arbetskamrat eller en statsminister tillhörde en viss grupp eller om deras barn blev kär i någon från den gruppen. På en tiogradig skala blev genomsnittet för EU 7,98, 0,22 poäng högre än för fyra år sedan. Men resultatet varierar stort mellan EU-länderna, konstaterar Europaportalen. Den tydligaste förändringen mot ökad tolerans i förhållande till diskriminerade grupper har skett i Slovakien och Tjeckien, medan toleransen minskat i Ungern och Polen.

I topp bland EU-länderna ligger Storbritannien som har en snittpoäng på 9,24. Nederländerna ligger tvåa på 9,12 och Sverige trea på 9,03. I botten ligger Bulgarien med 6,19, Rumänien, 6,27, och Litauen, 6,36.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA