Undvik godtycke vid rekrytering

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2012-03-09

I diskussioner om hur vi fattar beslut på jobbet kommer »magkänslan« ofta upp. Det kan vara bra att fundera kring vad den egentligen består av.

När arbetsgivaren anställer en ny arbetskamrat spelar magkänslan ofta en stor roll – för­utsattatt de formella meriterna är uppfyllda. Ingrid Tollgerdt-Andersson, doktor i ekonomisk psykologi, menar att de sökandes personlighet då är av­görande för vem som får arbetet. Detta resultat visade sig i en studie där hon djupintervjuade tolv chefer om vilka faktorer som avgjorde att de till slut valde en av många kandidater.

Magkänslan bygger på våra egna värderingar, drivkrafter och erfarenheter. Värderingar är de generella övertygelser och principer som styr ditt tänkande och handlande. Drivkrafterna handlar mer om vad som driver dig i ditt arbete. Dessa faktorer påverkar synen på världen och skapar en rad känslor, tankar och handlingar. Tyvärr är inte alla i en rekryteringsprocess medvetna om vilka värderingar och drivkrafter som påverkar dem. I värsta fall kan det innebära att rekryteringsprocessen blir väldigt slumpartad och godtycklig.

Hur kan då godtycke undvikas? I år kommer en ny standard för bedömningstjänster att införas i Sverige. Standarden heter ISO 10667. Målet med standarden är att effektivisera beslut om exempelvis anställning, lön, utveckling och omorganisationer. Den skall dessutom underlätta processen vid rekrytering, befordran, coachning och intervjuer.

Ett annat sätt att undvika godtycke är att arbetsgivarna har en strukturerad rekryteringsprocess där processen bygger på en genomtänkt krav- och befattningsprofil. Lägg sedan till att den som intervjuar måste vara medveten om vilka egna värderingar, drivkrafter och erfarenheter som styr bedömningen. Allt för att kunna fatta ett objektivt beslut för organisationens och medarbetarnas bästa.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA