En stor del av konferenstiden gick till att utbyta fackliga erfarenheter mellan svenska och afrikanska deltagare. Robin Vikström längst till höger.
Bild: Privat
En stor del av konferenstiden gick till att utbyta fackliga erfarenheter mellan svenska och afrikanska deltagare. Robin Vikström längst till höger.

Unga på erfarenhetsutbyte i Kenya

ST2018-01-12

”En superspännande upplevelse!” Under fyra dagar deltog Robin Vikström, arbetsplatsombud för ST på Migrationsverket i Malmö, i en facklig ungdomskonferens i Kenya. På konferensen deltog även fackligt aktiva från Kenya, Tanzania, Uganda, Nigeria och Ghana.

Robin Vikström är arbetsplatsombud på sin arbetsplats, en asylprövningsenhet i Malmö. Han såg en inbjudan från ST om att förbundet sökte medlemmar under 35 år som var intresserade av att åka på en internationell utbildningsträff för unga förtroendevalda i Kenyas huvudstad Nairobi. Robin anmälde sig och blev uttagen att följa med. Ytterligare en deltagare från ST fick förhinder. Med på resan var också två tjänstemän från STs kansli och två deltagare från Sacoförbundet SSR.

– Det enda jag visste när jag åkte iväg var det som stod i inbjudan. Det var extra roligt därför att jag faktiskt varit i Kenya och Nairobi 2009, som volontär, säger Robin Vikström.

Förutom den svenska delegationen deltog också unga fackligt aktiva från Kenya, Tanzania, Uganda, Nigeria och Ghana. Resan var en del av ett utvecklingsprojekt som ST driver i samarbete med systerorganisationer i flera afrikanska länder.

– Det var en superspännande upplevelse, säger Robin Vikström. Fyra dagar av intensiva diskussioner och utbyte av erfarenheter med andra fackligt aktiva från Väst- och Östafrika. Det gav erfarenheter som jag bär med mig i mitt fortsatta fackliga arbete på hemmafronten, säger Robin Vikström.

De två sista dagarna av resan gjorde den svenska delegationen studiebesök i det kenyanska parlamentet och på det lokala migrationsverket. Robin Vikström fick också tillfälle att besöka ST systerförbund Union of Kenya Civil Servants för att lyssna på deras strategier och framtidsplaner.

– Det var en bra kombination av både konferens och upplevelse. På konferensen med de unga deltagarna från Afrika diskuterade vi frågor som privatisering, skattesystem, jämställdhet och hur man får unga att engagera sig i facket. Även om vi på många sätt lever i skilda världar är utmaningarna ibland väldigt lika, konstaterar Robin Vikström.

Strax innan den svenska delegationen kom dit hade sjuksköterskorna i Kenya varit ute i strejk. Det blev en naturlig utgångspunkt för en diskussion om vikten av facklig solidaritet, eftersom de kenyanska deltagarna upplevt att sjuksköterskorna fått dåligt stöd av andra fackliga organisationer.

– Jag fick tillfälle att hålla en egen presentation om hur jag själv arbetar som arbetsplatsombud och om hur fackföreningsrörelsen i Sverige är organiserad. Visst står vi inför olika utmaningar, men de är ändå på sätt och vis desamma. Det handlar inte om att vi från Sverige ska lära ut, utan vi får också möjlighet att lära av dem som lever i en helt annan kontext, säger Robin Vikström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA