Unionen går med på tio års visstid

AVTAL2013-09-02

TCO har länge slagits för att arbetsgivare ska sluta stapla osäkra visstidsanställningar på varandra. Trots det har centralorganisationens största medlemsförbund Unionen skrivit på ett avtal som kan leda till upp till tio års visstidsanställning, skriver tidningen Arbetet.

Publikt har tidigare skrivit om hur TCO under en lång tid arbetat för att Sverige ska genomföra EUs visstidsdirektiv på ett korrekt sätt.

Unionen är TCOs största medlemsförbund, med strax över en halv miljon medlemmar. Tidigare i somras skrev förbundet på ett avtal för Sveriges Radio och Sveriges Television, som enligt Svenska journalistförbundet öppnar för visstidsanställningar i upp till tio år.

Journalistförbundets förhandlingschef, Johannes Isaksson, säger till tidningen Arbetet att det är ett riktigt dåligt avtal och han beklagar att Unionen gick med på försämringar.

Gun Karlsson, klubbordförande för Unionen vid SVT, tycker att avtalet löser en svår situation. Hon säger till tidningen att ”det ger visstidsanställda möjlighet till en längre anställning istället för de återkommande utlasningarna”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA