Universitetet stoppar hemsida

PUL2003-12-11

Umeå universitet förbjuder forskare att publicera artiklar med personuppgifter på högskolans hemsida.

Av:  Christoph Andersson

Universitetet har infört en strikt tillämpning av personuppgiftslagen, PUL.

I ett färskt beslut skriver rektor Inge-Bert Täljedal ”att personuppgifter inte får publiceras på myndighetsanknuten hemsida” om ”någon känner sig kränkt” eller ”av annat skäl inte vill ha personuppgifter publicerade”. Undantaget är om berörda personer ger sitt samtycke.

Bakgrunden är att forskaren P O Ågren publicerat 126 kulturartiklar på universitetets webbplats. Merparten har varit införda i Västerbottens-Kuriren under åren 1994 till 2002. Artiklarna innehåller namn och uppgifter om människor.

Det ogillar universitetsjuristen Peter Rosenberg.

”Jag anmodar dig därför att snarast inhämta uttryckligt samtycke till din behandling av personuppgifter alternativt att ta bort dem. Jag kommer att kontrollera efterlevnaden av vad jag nu har sagt”, skriver han i ett e-postbrev till P O Ågren.

P O Ågren har hänvisat till Högsta domstolens beslut att PUL inte gäller för hemsidor som syftar till att ”väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse”. Men det tar universitetet inte hänsyn till.

– Tre personer har klagat över att de omnämnts på webben, men jag vill inte säga vilka artiklar det gäller, förklarar Peter Rosenberg.

– Jag har aldrig informerats om några klagomål, säger P O Ågren.

Han fruktar att exempelvis politiker kan åberopa rektorns beslut för att få kritiska artiklar och forskningsrapporter avlägsnade från universitetets webbplats. STs lokala ordförande EvaLena Engberg är bekymrad över att inte ha blivit informerad om rektorns långtgående beslut.

– Det kan ju få betydelse för universitetsanställdas yttrandefrihet, säger hon.

Fakta

Enligt personuppgiftslagen, PUL, får inga personuppgifter eller namn publiceras på webben utan vederbörandes samtycke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA