Uppdrag att få fler tillbaka i jobb

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-11-18

Försäkringskassan ska intensifiera sitt arbete med att få sjukskrivna personer att återvända till arbetsmarknaden, och hjälpa fler långtidssjukskrivna att byta yrke för att komma tillbaka i jobb.

Regeringen har nu beslutat att uppdra till Försäkringskassan att jobba hårdare för att sjukskrivna ska komma tillbaka till jobb. Fler långtidssjukskrivna ska förmås att skola om sig till andra yrken, skriver Dagens Nyheter. Myndigheten får 250 miljoner kronor extra i budgeten för nästa år för att arbeta med att få ned sjukfrånvaron.

Enligt regeringens beslut ska Försäkringskassan arbeta med att pröva arbetsförmågan hos sjukskrivna inom lagstadgad tid, genomföra fler försäkringsmedicinska utredningar och pröva de sjukskrivnas arbetsförmåga mot normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden. Myndigheten ska bli mer aktiv med att få människor att ställa om till andra arbetsuppgifter. I praktiken innebär det att människor som varit sjukskrivna under lång tid kan tvingas att skola om sig till ett annat yrke, skriver Dagens Nyheter.

”Vi måste vända utvecklingen med ökande sjukskrivningar och se till att människor får det stöd tillbaka till arbete som de har rätt till. Det handlar om att ta till vara på människors arbetsförmåga, allt annat är resursslöseri för Sverige”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA