Uppdrag mot våldsbejakande extremism

RÄTTSVÄSENDE2016-10-14

Regeringen har gett fyra myndigheter särskilda uppdrag kring våldsbejakande extremism. Det berör Kriminalvården, Barnombudsmannen, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse, SiS.

Regeringen har beslutat om fyra nya uppdrag till olika myndigheter för att stärka arbetet mot våldsbejakande extremism. Uppdragen syftar till att personal som arbetar med riskgrupper ska få ökad kunskap.

”Det finns inte ett enskilt svar på komplexa samhällsproblem. Alla de som möter personer i riskzonen att rekryteras in i den våldsbejakande extremismen måste ha kunskap och praktiska verktyg för att bedriva ett effektivt förebyggande arbete”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen ska fortsätta ge stöd till socialtjänsten i arbetet mot våldsbejakande extremism. Det är viktigt att personalen har kunskap om hur olika ärenden inom socialtjänsten som rör våldsbejakande extremism kan hanteras. Myndigheten ska också genomföra en ny kartläggning av socialtjänstens erfarenheter av våldsbejakande extremism.

SiS får i uppdrag att stärka det förebyggande arbetet inom de särskilda ungdomshemmen. Dessutom ska SiS förstärka arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter inom ramen för sin skolverksamhet.

Barnombudsmannen ska öka kunskapen om barns erfarenheter av problemet med att personer reser från Sverige till konfliktområden i terrorismsyfte. Uppdraget syftar till att med utgångspunkt i barns upplevelser och erfarenheter kunna förebygga att barn far illa.

I en tidigare studie har Kriminalvården genomfört en kartläggning av metoder och arbetssätt som kan användas för att förebygga våldsbejakande extremism hos Kriminalvårdens klienter. Uppdraget är nu att utveckla och långsiktigt förankra arbetet mot våldsbejakande extremism inom myndigheten. I det arbetet ska jämställdhetsperspektivet beaktas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA