Uppmanar s rösta för fler pappamånader

ST2005-10-20

”Rösta för ökad kvotering”, skriver bland andra STs förbundsordförande Annette Carnhede i en debattartikel i Svenska Dagbladet inför socialdemokraternas partikongress.

Bakom debattartikeln står också förbundsordförandena Holger Eriksson, HTF, och Eva Nordmark, SKTF, samt ordförandena för socialdemokratiska kvinnoförbundet, Nalin Pekgul, socialdemokratiska ungdomsförbundet, Anna Sjödin, och socialdemokratiska studentförbundet, Magdalena Strejffert.

”Vi tror att en ökad kvotering av föräldraledigheten är en viktig åtgärd för att komma åt den del av löneskillnaderna mellan könen”, skriver artikelförfattarna.

Arbetsgivaren väljer hellre att anställa en man än en kvinna eftersom en kvinna i fertil ålder innebär högre genomsnittliga frånvarokostnader – och därför får kvinnan en lägre lön än en man med likvärdiga kvalifikationer. Frånvaro resulterar i produktionsstörningar, konstaterar de:

”Så behändigt det är att det just i kvinnodominerade yrken råkar finnas en reservarmé av tillfälligt anställda och ofrivilligt deltidsanställda, som kan användas till att täppa till vakanser”.

För en månad sedan la föräldraförsäkringsutredaren Karl-Petter Thorwaldsson fram sitt förslag om en förlängd föräldraförsäkring på sammanlagt 15 månader som ska delas så att minst en tredjedel av tiden går till vardera föräldern.

Den socialdemokratiska partistyrelsen har sagt nej till förslag om en mer individualiserad föräldraförsäkring, men de socialdemokrater som undertecknat debattartikeln tänker ta strid på kongressen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA