Uppsagda får bonus

DEBATT: SVAR2003-12-18

Jag vill inledningsvis säga att jag är den första att beklaga den övertalighet som har uppstått i Postgirot Bank. Våra medarbetare är alla unika och en viktig del av vårt fina varumärke. Det är med sorg i hjärtat som jag konstaterar att vi tvingas säga upp ett stort antal duktiga och lojala medarbetare på grund av arbetsbrist.

Orsaken till övertaligheten är som ni säkert vet att våra kunder har ändrat beteende. Antalet pappersbaserade betalningsuppdrag minskar samtidigt som de elektroniska betalningarna ökar. Detta innebär att vi inte har kvar lika mycket arbetsuppgifter med den pappersbaserade betalningsförmedlingen som tidigare.

Beträffande bonusprogrammet vill jag förtydliga följande:

Självfallet kommer alla medarbetare som är uppsagda att få del av bonusen eftersom man betraktas som anställd under hela uppsägningstiden – som ju i detta fall är förlängd till femton månader för alla berörda medarbetare. Även de medarbetare som går med avtalspension kommer att få del av bonusprogrammet. Naturligtvis omfattas även de uppsagda medarbetarna av lönerevisionen.

Postgirot Banks vinstnivå är viktig för företagets långsiktiga överlevnad. Självklart har vi satsat en hel del pengar på att underlätta för de medarbetare som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Vi har därför beslutat om ett åtgärdsprogram som består av följande:

  • 15 miljoner kronor till avtalspension, karriärutveckling, omställning m m
  • Sju miljoner kronor till förlängd uppsägningstid till totalt 15 månader
  • Alla medarbetare som blir uppsagda och fyller 60 år under uppsägningstiden kommer att erbjudas avtalspension
  • Alla uppsagda medarbetare får minst fem månaders arbetsbefrielse under uppsägningstiden
  • Stödjande åtgärder via Trygghetsrådet, exempelvis utbildning, hjälp att söka nytt arbete m. m.

Jag vill att ni ska veta att Postgirot Bank aldrig hade haft den fina position som vi har idag utan det fantastiskt fina arbete ni gjort under alla år!

Jag kommer att följa upp detta brev med en personlig dialog på Tomteboda inom kort.

Slutligen vill jag ännu en gång djupt beklaga att Postgirot Bank tvingas säga upp en stor del av sina duktiga medarbetare!
Per-Eric Skotthag
VD Postgirot Bank

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA