Urinlukt och flugor på häkte

KRIMINALVÅRDEN2012-11-13

Arrestcellerna på Kronobergshäktet i Stockholm luktar kiss. Dessutom är det problem med flugor i cellerna och personalen menar att det kan bero på bristande städning.

I mitten av augusti genomförde Justitieombudsmannen, JO, en inspektion på Kronobergshäktet i Stockholm. Vid besöket var flera av cellerna i arrestdelen stängda för sanering. Men de celler som JOs medarbetare fick besöka luktade tydligt av urin, skriver JO i sitt inspektionsprotokoll. Problemen med flugor hade då också varit så stort att intagna hade tvingats byta rum. Enligt personalen kunde flugproblemet bero på brister i rengöringen.

De intagna på häktet uppgav att de oftast behandlades väl av personalen. Men några klagade på att personalen använde våld: en person berättade att han blivit av med pengar och fått kläder förstörda i samband med en avvisitering, en annan intagen hade fått skador när personalen skulle sätta handfängsel på honom.

JO skriver också att några intagna som inte talade svenska uppgav att de inte hade fått hjälp av tolk vid inskrivningen och inte heller tillräcklig skriftlig information på ett språk som de förstod.

Justitieombudsmannen kommer inte att vidta några särskilda åtgärder med anledning av vad som kom fram vid besöket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA