USA: Sparförslag på fackets bekostnad

INTERNATIONELLT2011-02-24

Starka begränsningar i fackföreningarnas förhandlingsrätt retar upp offentliganställda i Wisconsin. Protesterna samlar uppemot 70 000 människor och TCO har gjort ett stöduttalande.

Kapitolium, byggnaden i Wisconsins huvudstad Madison, är centrum för protesterna sedan en vecka tillbaka. Där har det samlats uppemot 70 000 lärare, brandmän, sjuksköterskor, tjänstemän, universitetsanställda och annan personal från den offentliga sektorn.

Protesterna är genuint folkliga. Bilder från dagstidningen Wisconsin State Journal visar människor som hand i hand bildar en ring runt Kapitolium. Människor sover i sovsäckar inne i byggnaden. Många demonstranter strömmar till från andra delar av USA för att visa sin sympati med Wisconsins offentliganställda.

I Kapitolium har också den republikanske guvernören Scott Walker sitt kontor. Walker har på mindre än två månader som delstatens högste politiske ledare gjort sig mycket impopulär i breda lager genom den så kallade ”Budget Repair Bill”.

Guvernörens förslag handlar om att spara pengar. Men han vill göra det genom att begränsa förhandlingsrätten för de offentliganställdas fackföreningar. Förhandlingsrätten ska fortsättningsvis endast gälla löner.

Däremot ska frågor som semesterrätt, sjukersättning, pensioner och andra anställningsförmåner inte vara förhandlingsbara.

Vissa anställda ska bara få lönen uppräknad med konsumentprisindex, enligt guvernörens förslag. Alla delstatsanställda ska tvingas avsätta mer än nu av sin lön till pensioner och sjukförsäkring.

Scott Walker urskuldar sig i New York Times med att Wisconsin likt flera andra delstater är nära nog bankrutt.

– Jag försöker bara få min budget i balans. Jag har inget att förhandla om eftersom jag ingenting har att ge, säger han till tidningen.

Igår, onsdag, gjorde TCOs Sture Nordh ett stöduttalande för de demonstrerande. ”Rätten att organisera sig och att förhandla kollektivt är en hörnsten i varje demokrati” skrev Sture Nordh, bland annat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA