Utbildning ska ge invandrare jobb i staten

FÖRDJUPNING2004-01-21

Det ska bli lättare för invandrare att få jobb i staten. I höst startar en ettårig utbildning på högskolenivå som ska förbereda arbetslösa akademiker, i första hand invandrare, för framtida arbete i statsförvaltningen.

Den så kallade preparandutbildningen har förberetts av KKR, Statens kvalitets- och kompetensråd och är i en första pilotomgång tänkt för ett trettiotal deltagare. Kursen ska fokusera på kunskaper om vad det är att vara statsanställd och tar upp bland annat förvaltningslagen, offentlighetsprincipen, utredningsarbete och sammanträdesteknik.

Andra högskoleutbildningar för invandrade arbetslösa akademiker har inte fungerat särskilt väl som språngbräda in till arbetsmarknaden. Men arbetsplatspraktik underlättar, och ska ingå i utbildningen för blivande statstjänstemän. 27 myndigheter har hittills förklarat sig beredda att ta emot kursdeltagare.

Utbildningen är öppen för alla, men för att vara behörig kommer man att behöva kunskaper i något av de vanligare invandrar- eller minoritetsspråken i Sverige. Deltagarna finansierar studierna genom det ordinarie studiemedelssystemet.

Bara 39 procent av de utlandsfödda akademikerna här i landet har ett arbete som motsvarar deras utbildningsnivå, mot 85 procent bland dem som är födda i Sverige. Och staten har inte varit någon god förebild, trots att den är den mest akademikertäta sektorn på arbetsmarknaden. År 1995 var nio procent av arbetskraften i landet född utomlands, men i staten var andelen endast 6,8 procent och i Regeringskansliet fem procent.

Tre av fyra invandrare hade bott i Sverige i minst tio år, och närmare hälften hade akademisk examen.

En annan bakgrund till den nya utbildningen är statens stora kommande behov av ny personal. Under de närmaste sju åren går en dryg fjärdedel av de 212 000 statsanställda i pension. Högst ligger genomsnittsåldern i försäkringskassan, länsstyrelserna och skatteförvaltningen. Som synes av reportagen här intill arbetar flera länsstyrelser, liksom för övrigt flera skattemyndigheter, aktivt för att rekrytera invandrade akademiker.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA