Utköp efter konflikt på Mittuniversitetet

HÖGSKOLAN2019-01-25

Efter en långvarig konflikt på Mittuniversitetet lämnar professorn och ST-medlemmen Masoud Kamali lärosätet genom egen uppsägning. Han får ett stort avgångsvederlag. Enligt ST har universitetet inte haft fog för uppsägning.

Uppgörelsen kommer efter flera år av konflikter på avdelningen för socialt arbete, SOA, och mellan avdelningen och universitetsledningen. Rektor Anders Fällström stoppade av arbetsmiljöskäl intagningen till socionomutbildningen hösten 2017, och i höstas stängdes Masoud Kamali av från universitetet efter anklagelser om hot mot en medarbetare.

Universitetsledningen har även polisanmält Masoud Kamali, men anmälan lades ned. Ledningen begärde dessutom att Statens ansvarsnämnd skulle besluta om avsked med omedelbar verkan, men nämnden avslog begäran.

Konflikten har nu lett till att Masoud Kamali köpts ut. Han får ett avgångsvederlag på 32 månadslöner samt en pensionskompensation.

– Vår uppfattning är att det inte fanns saklig grund för uppsägning, säger ST-ombudsmannen Tomas Ahlström, som förhandlat för Masoud Kamalis räkning.

Han anser att den höga nivån på uppgörelsen indikerar att fackets inställning är korrekt. Han är kritisk till hur universitetet kommenterat konflikten offentligt.

– Man har gått ut till media under pågående individärende och anklagat honom.

Masoud Kamali säger själv till Publikt att han är tacksam för stödet från Tomas Ahlström.

– Han litade på min version. Utan det stödet hade jag inte orkat gå vidare.

Masoud Kamali är 62 år, men säger att han har för avsikt att fortsätta med forskning.

– Jag kommer absolut inte att sluta. Det finns jättemånga möjligheter inom eller utom akademin, och även internationellt.

Publikt har sökt företrädare för Mittuniversitetet för en kommentar.

Nio lärare vid SOA skickade före jul en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, där de begär att JO ska utreda universitetsledningens agerande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan