Utmattning godkänd som arbetsskada

ARBETSMILJÖ2015-08-21

LO-TCO Rättsskydd har nått en viktig seger i kammarrätten, som medgett att det utmattningssyndrom som drabbat en offentliganställd utgör en arbetsskada.

LO-TCO Rättsskydd företrädde en medlem i Akademikerförbundet SSR. Efter en prövning i Kammarrätten i Göteborg har hon fått sitt utmattningssyndrom godkänt som arbetsskada. Kvinnan hade haft ett psykiskt påfrestande arbete som kurator på sjukhus, med hög arbetsbelastning och framförallt psykiskt krävande arbetsuppgifter. En dag sade kroppen ifrån och hon sjukskrevs till följd av utmattning. Hon har sedan dess inte kunnat återgå i arbete.

Försäkringskassan godkände inte besvären som arbetsskada. Myndigheten ansåg att hennes arbetsuppgifter var normala för yrket och att det istället var en depression med okänd orsak som orsakat den nedsatta arbetsförmågan.

I förvaltningsdomstolen avslogs överklagandet av Försäkringskassans beslut, men med rättsskyddets stöd beslutade kvinnan att överklaga också till kammarrätten. Kammarrätten konstaterade att kuratorn med hög grad av sannolikhet varit utsatt för sådana faktorer, som kan orsaka psykiska besvär som utmattning. Det individuella sambandet överlät domstolen till Försäkringskassan att avgöra. Efter återförvisningen har myndigheten godkänt besvären som arbetsskada och beviljat full livränta (arbetsskadeersättning).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA