Utredare: Problem med vinster i välfärden

VÄLFÄRDEN2017-05-09

Kvalitetskrav duger inte som verktyg för att minska vinsterna i välfärdsföretagen. Det kommer den statliga utredaren Ilmar Reepalu fram till i sitt slutbetänkande som i dag överlämnas till regeringen.

I det slutbetänkande som Välfärdsutredningen lämnar över i dag föreslås flera åtgärder för bättre kvalitet i skola, vård och omsorg. I en debattartikel i Dagens Nyheter sågar utredaren Ilmar Reepalu förslaget att införa skärpta kvalitetskrav för att komma åt vinster i välfärden. Sådana krav skulle innebära en stor administrativ börda för lärare, sjuksköterskor, läkare och andra professioner inom välfärden, skriver han:

”Genom införande av vinstbegränsning finns förutsättningar för en mer tillitsbaserad styrning. När det gäller välfärdstjänster som upphandlas eller ingår i valfrihetssystem ställer kommuner och landsting redan i dag ett antal krav på utförarna. Utredningen konstaterar att välfärdsföretagen, trots kraven, kan göra mycket höga vinster.”

När kommuner och landsting driver verksamheter i egen regi kan de styra verksamheten genom att formulera mål och tilldela resurser. Om verksamheten överlåts på privata utförare är styrmedlen mer indirekta eftersom mål och politiska viljeyttringar måste framgå av lagstiftning eller omformuleras till krav och villkor i avtal, skriver Ilmar Reepalu.

”Det är svårt att ställa och följa upp krav som avspeglar alla aspekter av kvalitet i välfärdsverksamhet. Hur mäter man till exempel den kvalitet som uppstår när en engagerad lärare uppmärksammar att en elev har en svår situation i hemmet? Eller då en kirurg tar sig extra tid för att förklara en kommande operation för patientens anhöriga?”, undrar han i Dagens Nyheter.

Utredningen vill ge Upphandlingsmyndigheten ytterligare resurser för att arbeta med vägledningar och annat stöd på välfärdsområdet. Utredningen föreslår också att Statskontoret ska följa upp huvudmännens uppföljning och kontroll av privata utförare i välfärden. Privata utförare ska vara tvungna att lämna ut uppgifter om enskilda till huvudmannen för bland annat uppföljning och utvärdering.

”Kvaliteten i välfärden kan förbättras genom mer ändamålsenliga kvalitetskrav och mätningar, större samordning runt individerna, mer tillit till professionerna och ökade möjligheter till insyn och uppföljning”, skriver Ilmar Reepalu.

Medborgarnas krav på en välfärd av hög kvalitet är berättigade, skriver Ilmar Reepalu. De åtgärder utredningen föreslår kan skapa förutsättningar för att utveckla en bättre välfärd, tillsammans med utredningens tidigare förslag om en vinstreglering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA