Utredare ska föreslå regional organisation

REGIONALISERING2017-03-31

Regeringen har beslutat att utreda hur organiseringen av de statliga myndigheterna på skolområdet ska se ut i framtiden. Ett av uppdragen handlar om att utreda behovet av ökad statlig regional närvaro.

”Nu lägger vi grunden för ett starkare statligt stöd till fler skolor genom att titta på hur en regional organisation kan byggas upp”, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, i ett pressmeddelande.

Den särskilde utredaren, Kerstin Hultgren, ska också göra en bred översyn av ansvarsfördelningen mellan de statliga myndigheterna på skolområdet. Enligt pressmeddelandet är syftet att skapa en mer ändamålsenlig myndighetsstruktur.

Vid behov ska utredaren föreslå en organisering av skolmyndigheter som innebär en regional närvaro. Till Sveriges Radio säger Gustav Fridolin att ett mål är att öka den statliga styrningen och att staten ska befinna sig närmare skolorna.

”Ta kompetensförsörjningen där ser vi hur alla skolor i dag möter en stor lärarbrist. Ska vi lösa den måste stora och små kommuner kunna jobba tillsammans. Nu bygger vi en regional struktur då man faktiskt får möjlighet att mötas och göra det.”

Utredaren ska också föreslå lämpligt huvudmannaskap för Sameskolstyrelsen.

Myndigheter inom skolområdet är bland annat Skolverket, Skolinspektionen, Skolforskningsinstitutet, Myndigheten för yrkeshögskolan och Sameskolstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA