Utsatt uppdrag att omhänderta djur

LÄNSSTYRELSERNA2018-10-30

Sedan 1 juni är det inte Polisen utan länsstyrelserna som ansvarar för att omhänderta djur som farit illa. Något som lett till att medarbetarna på länsstyrelserna känner sig mer utsatta, visar en ny rapport.

Länsstyrelsernas nya uppdrag, där även tillsyn över hundar som är aggressiva eller misskötta ingår, har tagit mycket tid, kraft och pengar i anspråk. Dessutom känner medarbetarna en större utsatthet. Det framgår av en rapport till regeringen där länsstyrelserna utvärderar de tre första månaderna med det nya uppdraget.

”Människor som är väldigt upprörda och negativa kontaktar en, då kan det bli hotfullt. Polisen är inte privatpersoner på samma sätt medan Länsstyrelsen har en skyldighet att tala om vad vi heter och då blir det också en mer utsatt situation helt enkelt”, säger Hillevi Uppmanis, nationell projektledare för länsstyrelsernas övertagande av djuruppgifterna, till Sveriges Radio.

I rapporten konstaterar man att det finns några rättsliga områden som behöver förtydligas. Till exempel uppfattas det som oklart i vilka situationer som länsstyrelserna har rätt att begära handräckning från Polisen. Och trots att länsstyrelserna inte har jourverksamhet har det på flera håll uppfattats som att medarbetarna ska kunna rycka ut på kvällar och helger.

Enligt SR delar Polisen länsstyrelsernas uppfattning om att det i dessa avseenden är oklart vad lagstiftaren avsett.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA