Utvidgat EU-direktiv på gång

DISKRIMINERING2004-01-20

EU föreslår att könsdiskriminering ska omfatta varor och tjänster. Det kan medföra könsneutrala försäkringsvillkor om åtta år.

Sedan 2002 har diskussioner pågått om vad som ska omfattas av förbudet mot könsdiskriminering. Ett förslag från EU-kommissionens är på väg om ett direktiv mot könsdiskriminering utanför arbetslivet. Detta finns nu på svenska.

Bland det som diskuterats är, varför män och kvinnor har olika försäkringsvillkor. Det vill säga att förväntad medellivslängd och beteendemönster hos män och kvinnor påverkar premiernas storlek med mera

Detta gäller särskilt liv-, sjuk-, fordonsförsäkringar och beräkningen av livränta. Inte minst i Sverige har frågan varit aktuell, när ST och andra fackförbund tog upp den i samband med privata pensionsförsäkringar.

EU-direktivet går ut på att all handel med varor och tjänster ska omfattas av diskrimineringsförbudet. Förutom försäkringsområdet ska även bankväsendet, bostadsmarknaden och transportväsendet inräknas.

Antar medlemsländerna direktivet innebär det, att till exempel affärsinnehavare som sextrakasserar kunder eller försäkringsbolag som har olika villkor för män och kvinnor i framtiden kan dras inför rätta.

För försäkringsområdet föreslår kommissionen att länderna kan välja en övergångsperiod på åtta år

En svensk parlamentarisk kommitté, Diskrimineringskommittén, arbetar just nu med hur svensk lagstiftning kan komma att se ut när det gäller förbud mot könsdiskriminering utanför arbetslivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA