Utvisningar kostar mångmiljonbelopp

KRIMINALVÅRDEN2017-08-18

Kriminalvården har sedan januari 2016 chartrat plan för att utvisa 908 personer, redovisar Upsala Nya Tidning. Kostnaden var mer än 45 miljoner kronor, och 124 utvisningar kunde inte verkställas.

Upsala Nya Tidning har tagit fram statistik över hur Kriminalvården lyckats i regeringsuppdraget att ”avsevärt öka” andelen verkställda utvisningsbeslut. Under 2016 utvisade Kriminalvården 3 953 personer från Sverige, vilket var något fler jämfört med året innan, skriver tidningen. Tre av fyra av dem hade fått ett utvisnings- eller avvisningsbeslut från Migrationsverket. De övriga är främst personer som dömts för brott och utvisas till följd av en svensk dom eller en internationell efterlysning, skriver tidningen.

Vid åtta tillfällen har de specialchartrade planen tvingats återvända till Sverige utan att kunna verkställa utvisningarna. Kostnaden för de misslyckade utvisningsförsöken uppgår enligt tidningen till 1 462 100 kronor. Till det kommer kostnader för personal och eventuellt boende och reguljärflyg.

”Kostnadsaspekten är en viktig fråga för oss. En resa som inte blir genomförd medför oftast en merkostnad. När en avbeställning sker så innebär det ofta avbokningskostnader. Om en resa avbryts tillkommer kostnader för personal”, säger ställföreträdande chefen på Kriminalvårdens nationella transportenhet Claes Nöjd till Upsala Nya Tidning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA