Vad bryr sig ST om brevbärarna?

DEBATT: POSTEN2011-01-18

ST har undersökt arbetsmiljön för kontorsanställda i Posten. Men vi som jobbar på golvet upplever den största och värsta omorganisationen under mina snart 40 år på Posten, skriver Sten Åslund. Han får svar direkt av Mikael Andersson.

Är vi för små och obetydliga, så att ni skiter i oss?

Jag ställer frågan på grundval av den uppmärksamhet som ni visar oss brevbärare.

Jag läste i ST Press nummer 16/2010 om »stressig vardag på Posten«. Enligt artikeln så verkar ni jobba hårt med de anställdas stress på huvudkontoret, vilket är bra. Ni har gjort en enkät, skrivit in i avtalet att ni ska undersöka pressen på personalen tillsammans med Posten och så vidare.

Men om ni lyfter blicken, eller rättare sagt sänker den, så kommer ni ner till oss som jobbar (snart kryper, på grund av arbetsbelastning och stress) på golvet.

Jag har jobbat på Posten i snart 40 år och upplever nu den största och värsta omorganisationen under dessa 40 år.

Jag jobbar på en arbetsplats med ett femtontal anställda var­av flera är över 50 år. På grund av Postens besparingar har tre medarbetare slutat. Vi har sjukskrivningar på grund av hög arbetsbelastning.

Posten säger att besparingar måste göras på grund av att brevvolymerna minskar. Visst det är sant att de minskar, men vi har gruppreklam minst tre dagar i veckan vilket innebär att vi måste högst upp i varje trappuppgång, vi måste till varje postlåda. Och vi har minst dubbelt så stora områden att köra på som förut. Samtidigt som personalen blir äldre och äldre så ska vi jobba mer än dubbelt så mycket. Det säger sig självt att det inte fungerar.

Lyssnar man på de anställda så har de totalt tappat orken, viljan, engagemanget – ja allt.

Man ställer sig frågan när första offret ska skördas i den hänsynslösa besparing som görs på oss.

Vad gör ni på ST inom Posten åt detta? Vad jag vet, ingenting – men jag har kanske missat det. Ifall ni jobbar något med frågan så kan ni väl upplysa mig och flera med mig. Gör ni inte det så uppfattar jag det som att ni inte bryr er och då får jag fundera på om det överhuvudtaget är någon mening med att vara med i ST.

Nu vill jag inte bara ha ett svar som en förtroendevald sagt att »det ska fungera« för det gör det inte.

Sten Åslund

Svar: Bra villkor för alla vårt mål

Jag har full förståelse för din frustration över den förändring som Posten nu genomför i brev­bäringen.

Från ST inom Postens sida har vi vid samverkansmöten med Meddelande Produktions ledning, påpekat de omfattande problem som vi befarade skulle kunna uppstå i samband med införandet av det nya arbetssättet. Vi begärde bland annat att en risk- och konsekvensanalys skulle upprättas, vilket också skedde.

Inom vissa regioner valde man dock att vare sig lyssna på våra farhågor eller vad risk- och konsekvensanalysen kom fram till. Nu har det visat sig att man gått fram för fort och inom flera regioner har man, åtminstone temporärt, fått återgå till det tidigare arbetssättet. Som facklig organisation fortsätter vi att, vid samverkansmöten och på andra sätt, påtala de orimligheter som det nya arbetssättet innebär.

Vår målsättning är att alla anställda i Posten, oavsett om man arbetar inom administration eller produktion, ska ha ett arbete med bra villkor, fritt från stress och andra sjukdomsskapande uppgifter. Ett arbete som man vill gå till utan att må dåligt. Kort sagt: Det goda arbetet.

Mikael Andersson

Ordförande Sektion MEAB, ST inom Posten

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA