Vad ska jag säga när de vill att jag ska berätta om mig själv?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2010-09-10

Jag har precis blivit kallad på en intervju för ett arbete som jag känner att jag verkligen vill ha. Jag har genom åren alltid känt mig obekväm med uppmaningen »berätta om dig själv«. Vad skall man egentligen säga?

Många arbetssökande undrar varför en sådan fråga ställs. Svaren är förstås olika från fall till fall, men det finns två huvudsakliga skäl. Det första är att arbetsgivaren tycker att det är en bra »isbrytare«, en perfekt öppningsfråga för att få igång en dialog och börja intervjun. Ett annat skäl kan dock vara att de vill undersöka din förmåga att formulera dig kort och koncist. Oavsett arbetsgivarens skäl bör du vara förberedd på frågan.

När jag i våras intervjuade studenter som sökte till en rekryteringsutbildning i våras, och bad dem att berätta kort om sig själva, utan att beröra varken utbildning eller arbete, så lyfte en stor majoritet av de sökande fram att de var flexibla och sociala och att träning var viktigt för dem. I mina ögon minskade den samlade trovärdigheten i takt med antalet ansökande.

Därför är det viktigt att du innan du går på intervjun tänker över vad du vill och bör ta upp när frågan kommer. Det är ganska enkelt. Först kan du fundera på vilka dina främsta värderingar är, det vill säga vad som styr dig. Därefter skriver du ned dina främsta drivkrafter, det vill säga vad som driver dig att göra ett bra arbete.

När du gjort det försöker du formulera en kortfattad beskrivning av den röda tråden i ditt yrkesliv. Här kan du beskriva arbetsuppgifter du haft, erfarenheter du fått och förmågor du använt dig av för att klara arbetsuppgifterna.

Sedan kan du avsluta genom att exempelvis berätta något om dina intressen och din familjesituation.

Du ska naturligtvis inte tala efter manus, men om du tänkt över ditt svar i förväg kommer du att lägga orden bättre. Som karriärcoach rekommenderar jag en smula »planerad spontanitet«.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA