Inger Ehn Knobblock, karriärcoach på ST.
Inger Ehn Knobblock, karriärcoach på ST.

Våga utmana tristessen på jobbet

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2018-09-18

Har du det tråkigt på jobbet? Ge inte upp. Du kan agera för att göra det spännande igen.

Av:  Inger Ehn Knobblock

»Jag borde egentligen inte klaga på mitt jobb. Jag bestämmer själv vad som ska göras och hur det ska utföras. Jag tjänar bra. Men jag har så fruktansvärt tråkigt.« Den här upplevelsen hade mannen haft under nästan två år när han hörde av sig till mig.

Jag tror att många känner igen sig. Ibland är det ju jättetrist på jobbet. Det mesta går på rutin. Och mannen som hörde av sig visste helt enkelt inte vad han skulle göra för att förändra sin situation.

Om du tvekar eller känner att du ännu inte har uttömt alla möjligheter kan du åtminstone börja med att söka inspiration på andra sätt. Du kan leta rätt på någon utbildning som leder dig i en ovanlig riktning. Då kanske du upptäcker nya sidor hos dig själv.

I annat fall bör du överväga att ta upp din situation med din chef. Det är tufft, för vi brukar dra oss för att berätta hur genuint ointresserade vi är – och det är ju inte så fiffigt inför exempelvis ett lönesamtal. Men här har du inte mycket
att förlora. Chefen ser kanske möjligheter du inte visste fanns, till exempel ett projekt som behöver utvecklas eller att du går in i ett annat arbetslag.

Och varför inte föreslå att du får lära ut det du kan. Bjud in till ett seminarium, skriv artiklar, blogga och använd dina erfarenheter och kompetenser. Du både stärker ditt själv­förtroende och stimulerar din nyfikenhet. Det kan göra jobbet spännande igen.

Men håller en dålig känsla för jobbet i sig under en längre period bör du göra något åt den.

Så vad ska du ta dig till om du kan ditt arbete utan och innan och dessutom är övertygad om att det inte finns något nytt att lära? Byt jobb.

Några månader efter att jag träffat den ut­tråkade medlemmen fick jag ett mejl från honom. Situationen var förändrad. Chefen hade tagit hans tristess på allvar. Nu hade han både roliga och utmanande arbetsuppgifter.

Inger Ehn Knobblock, karriärcoach på Fackförbundet ST.
 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA