Vågar vara otrendig

KULTUR: MUSIK2014-02-11

Äntligen känner sig Lisa Nilsson fri i sitt låtskrivande. På albumet Sånger om oss berättar hon om kampen att hålla ihop relationer och behovet att hitta sitt sanna jag. Nu längtar hon efter att ta låtarna ut i verkligheten.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Lisa Nilsson har valt Café Rival vid Mariatorget i Stockholm som träffpunkt. Här pryds väggarna med foton av skådespelare, artister och författare. Vårt bord står passande nog under Kristina Lugn.

– Hon och Joni Mitchell är några vars kloka och poetiska texter gett mig kraft, säger Lisa Nilsson. Efter att jag skilt mig ville jag syna livet i sömmarna och omformulera det som är jag. Det blev naturligt att söka mig till starka kvinnor för identifikation. Jag kal­lar det ett feministiskt uppvaknande.

Tidigare har Lisa Nilsson ofta förlitat sig på starka män. De står bakom hennes största succéer som artist.

– Musikvärlden är väldigt mansdominerad och jag har försökt skriva som – och bli respekterad av – manliga pop- och rockmusiker. Men jag är trött på att se mig som elev och har insett att jag är mycket mer än så.

Lisa Nilsson reste också bort för att försöka hitta tillbaka till äventyret och nyfikenheten. Hon for med Unicef till Rwanda, med vänner till Grönland och flera gånger ensam till Brasilien. Det sistnämnda resulterade i två skivor med brasilianska rytmer.

I Rio de Janeiro föddes även första idén till Sånger om oss. Andra låtar har kommit till hemma vid diskbänken och under barnvagnspromenader – hon har i dag två döttrar ihop med sambon Niklas Medin.

Lisa Nilsson startar alltid i texten när hon skriver.

– Denna gång ville jag skildra sådant som är viktigt för mig som vuxen kvinna och mamma. Jag ville också höja språket, säger hon. Temat och stämningen i berättelsen avgör hur musiken blir. På Sånger om ossbeskrivs den bäst som retro. Jag vill inte underkasta mig en speciell stil och förbehåller mig rätten att vara otrendig.

Det var tolv år sedan Lisa Nilsson släppte en originalskiva på svenska. Att det har dröjt så länge beror bland annat på att hon fött barn, firat 20 år som artist med konserter och samlingsalbum och gjort en huvudroll på teatern.

Nya skivan har blivit väldigt väl bemött av kritiker och vanliga lyssnare och följs upp med en rejäl turnésväng med start i mars. Lisa Nilsson vill täcka in hela Sverige och ska även spela i Danmark och Norge.

– Jag är oerhört sugen på att framföra de nya sångerna. Först när de möter en publik får de verkligen liv, säger hon. Turnétillvaron ser jag också som småbarnsförälder fram emot. Det ska bli härligt att få ro att tänka under långa bussresor och att bo på hotell.

Konserterna utformas ungefär som hennes hyllade sommarprogram i radion. Mellan sångerna ska hon ta upp personliga tankar och berätta minnen och anekdoter.

– Det var både nervöst och en stor ära att få göra programmet och jag är överväldigad över gensvaret från lyssnarna, säger hon.

Rollen som bipolär mamma i Next to normal på Stockholms stadsteater var en annan utmaning för Lisa Nilsson.

– Det som fick mig att tacka ja var att det är en musikaliskt och tematiskt djärv musikal, säger hon. Handlingen skildrar hur sjukdomen påverkar Diana och hennes familj. Slutsatsen är att livet kan bli bra trots svårigheter och handikapp som drabbar dig. Att det stämmer har inte minst mötet med medlemmarna i Glada Hudik-teatern, där min sambo är kapellmästare, lärt mig.

Lisa Nilsson var supernervös inför teaterdebuten. En skådespelare hon pratade med om sin vånda att som icke-skådespelare ställa sig på scenen sade: »Men du är ju inte utbildad sånger­ska och sjunger ändå. Vad är egentligen skillnaden?« Det var befriande ord.

Föreställningen blev en succé och Lisa Nilsson har fått många nya musikal­erbjudanden.

– Men de har inte känts rätt tids- eller innehållsmässigt. Ska jag lägga ned en så stor arbetsinsats måste det vara en komplex kvinnoroll och en trovärdig handling. Jag vill till exempel inte spela en kvinna som lärs upp av en man och sedan gifter sig med honom.

Lisa Nilsson under presentationen av 2013 års artister i Allsång på Skansen den 11 juni 2013. Foto: Frankie Fouganthin CC-BY-SA-3.0 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lisa_Nilsson_i_Alls%C3%A5ng_p%C3%A5_Skansen.jpg
Lisa Nilsson under presentationen av 2013 års artister i Allsång på Skansen den 11 juni 2013. Foto: Frankie Fouganthin CC-BY-SA-3.0 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lisa_Nilsson_i_Alls%C3%A5ng_p%C3%A5_Skansen.jpg

Lisa Nilsson

  • Skivor: Genombrott med Himlen runt hörnet 1992. Andra uppmärksammade album är Viva och Små rum.
  • Scen: Debut med sommarturnén Badrock 1989. Öppningsakt för Rock­tåget 1992.
  • Musikal: Succén Next to normal på Stockholms stadsteater 2012–2013 där hon gjorde huvudrollen.
  • Aktuell: Nytt album, Sånger om oss, och stor Sverigeturné i vår. Sedan väntar spelningar i Norge och Danmark.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA