Välfärden ses över i hela Norden

NYHET2004-08-18

Alla nordiska länder är upptagna av frågor om hur välfärdssamhället ska kunna bevaras och hur den offentliga sektorn ska se ut i framtiden.

Det framkom vid en konferens för de offentliganställdas fack i Norden. Konferensen hölls i Uleåborg i Finland i början av augusti.

–Det kanske mest slående är att vi alla är så lika, säger STs ordförande Annette Carnhede, som deltog i konferensen. Inte minst den demografiska utvecklingen gör att det finns starka drivkrafter i alla nordiska länder att diskutera välfärdssamhällets framtid.

Sverige ligger något efter de andra länderna i processen, säger hon. Den svenska Ansvarskommittén, som under ledning av landshövding Mats Svegfors ska utreda hela samhällsorganisationen, har visserligen redan arbetat i ett år, men de slutliga förslagen kommer inte förrän 2007.

I Danmark är man redan igång med en omfattande organisatorisk förändring, med sammanslagningar av kommuner och regioner.

I alla länder är sjukvården och svårigheterna att klara finansieringen av en åldrande befolknings vårdbehov en central fråga.

– Det är lätt att måla fan på väggen, säger Annette Carnhede. Men samtidigt är det tydligt att det finns en vilja i hela Norden att behålla en stark och skattefinansierad välfärd.

Sådana politiska ställningstaganden och visioner borde dock göras tydligare i debatten, anser hon. Ofta fastnar man alltför mycket i frågor om organisation och struktur i den offentliga sektorn.

Ann Dahlin <br>
08-790 51 64
Ann Dahlin <br> 08-790 51 64

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA