Validering viktigt för kompetensförsörjningen

ARBETSMARKNAD2020-01-16

Validering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.

I sitt slutbetänkande föreslår Valideringsdelegationen åtgärder för ett sammanhållet, nationellt och permanent system för validering. Det skulle göra det möjligt för fler personer att få sitt kunnande kartlagt, bedömt och erkänt, skriver delegationen i ett pressmeddelande.

Validering handlar enligt delegationen om att synliggöra, bedöma och ge erkännande och värde åt kunnande som människor har tillägnat sig i sammanhang utanför formell utbildning. Validering tillför värde och nytta för individer och samhällets aktörer. Människor behöver kunna öka och förändra sin kompetens genom hela yrkeslivet.

”De pågående förändringarna på arbetsmarknaden kräver strategiska och samordnade insatser för lärande, omställning och utveckling. Med ändrade kompetenskrav ökar behoven av livslångt lärande. Den nationella politiken inom utbildnings-, arbetsmarknads- och näringspolitikens områden behöver samordnas bättre för att möta dessa behov”, kommenterar delegationens ordförande Anders Ferbe betänkandet i ett pressmeddelande.

Enligt delegationen behövs en samlad strategi för kompetensförsörjning och livslångt lärande där validering utgör en viktig beståndsdel. Strategiarbetet bör drivas med en bred medverkan från arbetslivets organisationer, skolhuvudmännen, regioner och andra berörda aktörer. Delegationen vill också se ett nära samarbete mellan departementen.

Att olika aktörer har olika syn på vad validering syftar till och vad den ska innehålla skapar enligt delegationen osäkerhet om valideringens värde. Osäkerheten riskerar att leda till att validering inte sker i tillräcklig och önskvärd omfattning. Därför behövs en ny gemensam definition av begreppet och en ny valideringsförordning, skriver man i betänkandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA