Vanligt att upphandlingar överklagas

UPPHANDLING2017-09-26

Mer än var tolfte offentlig upphandling i Sverige går till överklagande. Det är högst andel i hela EU, uppger Ekot. Mellan 2015 och 2016 ökade andelen överklagade svenska upphandlingar med 40 procent.

Offentliga upphandlingar står för ungefär en femtedel av Sveriges samlade ekonomi. Totalt genomförs upphandlingar till ett värde av 600 miljoner kronor per år av staten, landstingen och kommunerna. Under 2016 överklagades 4 200 av dessa upphandlingar, 40 procent fler överklaganden än under året innan, konstaterar Ekot.

Professor Christina Rahmberg vid Stockholms universitet är expert på civilrätt. Hon anser att miljarder slösas bort genom alla dessa överklaganden. Krånglet kring överklagade upphandlingar leder till att det offentliga förlorar stora belopp som kunde använts till dagis eller skolan, säger hon till Ekot.

”Om jag är ett företag som har möjlighet att överklaga en upphandling och på så vis göra livet svårt för min konkurrent och dessutom kanske kunna tjäna en slant i skadestånd, då gör jag ju det. Och dessutom kan advokater tjäna på det, eftersom de får betalt för att driva de här tvisterna”, säger Christina Rahmberg till Ekot.

Upphandlingsmyndigheten har fått regeringens uppdrag att göra en kartläggning av konsekvenserna av att Sverige har så många överklaganden när det gäller offentlig upphandling. Enligt projektledaren Johanna Elmstedt på Upphandlingsmyndigheten finns ingen samlad kartläggning eller analys av överprövningsmålen i domstol. Hon kan därför inte i dagsläget ge någon förklaring till varför Sverige ligger i topp i Europa:

”Nej, och det har inte gjorts någon sådan analys. Och det är just det som vi tittar på just nu”, säger hon till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Upphandling EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA