Var fjärde anser att det är lågt i tak

ARBETSMILJÖ2016-09-16

Allt fler statligt anställda tycker att det är svårt att framföra kritiska synpunkter. Samtidigt ökar utsattheten för hot och våld. Det framgår av Arbetsgivarverkets rapport om arbetsmiljön 2015.

Anställda i staten tycker ofta att deras arbeten är meningsfulla och omväxlande. Nästan två av tre säger att jobbet ger möjlighet att lära nytt och utvecklas. På arbetsmarknaden i stort är det mindre än varannan som känner så inför sina arbeten. Samtidigt har andelen som utsatts för våld eller hot om våld ökat. Det framgår av Arbetsgivarverkets rapport ”Arbetsmiljön i statlig sektor 2015”. Nära 22 procent uppger att de blivit utsatta för hot och våld är det den högsta siffran sedan första gången frågan ställdes 1999.

Också andelen som tycker att det alltid eller för det mesta är svårt att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållandena har ökat. Var fjärde statsanställd säger att det är lågt i tak, och det är den högsta siffran sedan 1999. Nivån är densamma bland anställda på arbetsmarknaden som helhet.

En ny fråga i årets undersökning är om det finns tydliga mål i arbetet. På arbetsmarknaden som helhet säger mer än varannan att det är tydligt vad arbetsgivaren förväntar sig att man ska uppnå. I statlig sektor är andelen signifikant lägre med knappt 45 procent, konstaterar Arbetsgivarverket i sin rapport.

Rapporten tyder på att arbetsbelastning är hög i staten. Främst statsanställda kvinnor upplever att de har en hög arbetsbelastning jämfört med den övriga arbetsmarknaden. Rapporten bygger på statistik från Arbetsmiljöverket och Statistiska Centralbyrån.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA