Var fjärde har sifferlöst avtal

LÖNER2015-02-17

I år kommer närmare var fjärde anställd att omfattas av ett sifferlöst avtal och för 60 procent finns det inga individgarantier, konstaterar Medlingsinstitutet i sin årliga rapport.
Strejken inom spårtrafiken var den mest omfattande konflikten förra året, enligt rapporten.

Varje år gör Medlingsinstitutet en kartläggning av avtalsrörelsen och lönebildningen. Den nyutkomna rapporten för 2014 visar bland annat att det tecknades 208 sifferlösa avtal, det vill säga utan centralt angivet löneutrymme, under året. Det betyder att närmare var fjärde anställd omfattas av ett sifferlöst avtal 2015. 60 procent av de anställda har avtal utan individgarantier.

Rapporten visar också att andelen anställda som omfattas av kollektivavtal är 90 procent och att den fackliga organisationsgraden är 70 procent. Närmare fyra av tio privatanställda är inte med i något fackförbund.

Under 2014 avblåstes en tvist inom byggsektorn i sista ögonblicket, medan konflikten inom spårtrafiken var den mest omfattande. Båda tvisterna handlade om inflytandefrågor.

Statistiken när det gäller löneskillnader mellan kvinnor och män går bara fram till 2013. Siffrorna visar att kvinnorna i genomsnitt hade 86,6 procent av männens lön år 2013. Inom staten var kvinnornas inkomster 91,8 procent av männens.

Den oförklarade löneskillnaden mellan könen, när hänsyn har tagits till yrke, utbildning, tjänstgöringsomfattning med mera, var 5,8 procent för hela arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA