Var sjätte har sifferlöst avtal 2015  

AVTALSRÖRELSE2014-02-11

ST motade Arbetsgivarverkets krav på sifferlöst tillsvidareavtal. På andra delar av arbetsmarknaden blev denna avtalskonstruktion dock vanligare i förra årets avtalsrörelse.

2013 fick Medlingsinstitutet in över 500 nytecknade kollektivavtal som omfattar mer än 2,7 miljoner arbetstagare. Det framgår av myndighetens årsrapport för 2013 som publicerades i dag.

En tydlig tendens som det statliga Medlingsinstitutets generaldirektör Clas Stråth lyfter fram är att de sifferlösa avtalen blir vanligare. Medlingsinstitutet räknar med att omkring 800 000 anställda 2015 kommer att ha kollektivavtal som både är sifferlösa och gäller tills vidare. Det är var sjätte sysselsatt som därmed saknar ett centralt framförhandlat löneutrymme.

Är sifferlösa avtal normlösa avtal? frågar sig Medlingsinstitutet. Myndigheten ska visserligen förhålla sig neutralt till parternas förhandlingsresultat. Men myndigheten ska samtidigt verka för en väl fungerande lönebildning. Därför kommer Medlingsinstitutet att följa utvecklingen och analysera konsekvenserna av de sifferlösa avtalen.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe anser att de sifferlösa avtalen riskerar att försätta lönebildningen i obalans. Den som har marknadsvinden emot sig och själva ska förhandla missgynnas, resonerar han i ett pressmedlande. ”Inte minst kvinnor, som bland annat oftare stannar hemma med sina barn, riskerar att halka efter”, kommenterar Anders Ferbe.

Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision, tror tvärtom att sifferlösa avtal är lösningen för kvinnorna.

”Främst handlar det om att medarbetarna ska bli bedömda utifrån det som de åstadkommer på jobbet, sina resultat och sin erfarenhet. Det tror vi hjälper oss att minska de strukturella löneskillnaderna som drabbar alla medarbetare i välfärden”, kommenterar Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Fortfarande tjänar män mer än kvinnor även om skillnaderna minskar. Främsta skälet, enligt Medlingsinstitutet, är att män och kvinnor arbetar i olika branscher.

Av årsrapporten framgår också att reallönerna har ökat varje år sedan 1994, med undantag för 2011. Antalet sysselsatta är det högsta någonsin, nästan 4,7 miljoner människor. Ändå minskar inte arbetslösheten, främst för att arbetskraften ökar genom befolkningsökningen.

Normen för lönebildningen, det så kallade märket som sätts i industrins avtalsrörelse, respekterades av övriga arbetsmarknaden under 2013, konstaterar Medlingsinstitutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA