Inger Ehn Knobblock, karriärcoach på ST.
Inger Ehn Knobblock, karriärcoach på ST.

Var systematisk om du vill göra en stor förändring

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2019-01-29

Det är viktigt med delmål – och att kontinuerligt utvärdera dem – om du ska kunna göra en större för­ändring i ditt liv. Upptäcker du under resans gång att det inte fungerar, sök orsaken till det. Då kan du styra om snabbare.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Efter flera års coachande har jag funderat på hur man skapar en varaktig förändring i sitt liv – oavsett om det gäller jobbet eller privatlivet. Det intressanta är att vi många gånger vet vad som krävs, men inte gör det som behövs.

Viljan till förändring kan vara både vidlyftig och otydlig. För att hålla fast vid din ambition bör du klargöra målet. Ta god tid på dig. Tänk. Vrid och vänd på vad du vill åstadkomma. Försäkra dig om att du inte gör något bara för att någon annan vill det.

Formulera målet positivt – som något eftersträvansvärt. Du vill kanske bli bättre på att tala italienska, spela Vivaldi vackrare eller rentav helt byta yrke. Att ha en positiv målsättning är enkla­re än att sträva mot något som känns negativt – som »jag ska aldrig mer äta choklad«.

Tänk långsiktigt och skapa en konkret handlingsplan med delmål. Formulera dem realistiskt och börja med små steg. Då kan du lättare avgöra om du är på rätt väg.

Spika fast tidsgränser då målen ska vara uppfyllda. Om du vill ha ett nytt jobb, bestäm när du ska ha fått det. Ska det ske inom ett år – sätt upp delmål och gör kontinuerliga utvärderingar flera gånger under den perioden. Vad har du gjort för att komma närmare målet? Vad har inte fungerat och vad är orsakerna till det? Då kan du korrigera både handlingssätt och själva målsättningen.

Och räkna med motgångar. Bara för att det gått mindre bra behöver du inte ge upp. Kortvariga bakslag är inte detsamma som att du har misslyckats. Använd inte bakslaget som en ursäkt för att inte fortsätta göra de förändringar som krävs för att nå ditt mål – att skapa en varaktig förändring tar tid.

Inger Ehn Knobblock,
karriärcoach

ÄMNEN:

Karriär
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA