Var tionde står utanför arbetsmarknaden

ARBETSMARKNAD2018-11-27

En stor andel av dem som står utanför arbetsmarknaden är lågutbildade, utlandsfödda eller äldre, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en ny rapport.

Ungefär tolv procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder varken arbetar eller studerar. Många av dem är lågutbildade, äldre och utlandsfödda visar en ny rapport från IFAU, som granskat perioden 2011-2015. Av samtliga i arbetsför ålder som bodde i Sverige under perioden stod tre procent utanför arbete och studier alla fem åren. De är i högre grad äldre, utlandsfödda och lågutbildade jämfört med befolkningen i stort.

”Vi är intresserade av hur många som hypotetiskt skulle kunna vara en del av arbetskraften. Det här måttet är ett komplement till sysselsättningsgrad och arbetslöshet. Vi ser bland annat att det är relativt vanligt att personer över 55 år, som alltså fortfarande befinner sig relativt långt från vanlig pensionsålder, lämnar arbetskraften. Här tycks det finnas potential att öka andelen som arbetar”, kommenterar Linus Liljeberg, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Hur många som står utanför arbetskraften varierar med konjunkturen. Under perioden 1991-2015 var andelen som inte studerade, arbetade eller hade sjuk- och aktivitetsersättning allra högst efter 1990-talskrisen. Sedan år 1994 har de över 55 år varit den enskilt största gruppen.

Få i gruppen har höga inkomster, vilket gör det mindre sannolikt att de frivilligt avstår arbete beroende på god ekonomi i hushållet, konstaterar IFAU. De flesta har mycket låga inkomster och var fjärde får ekonomiskt bistånd.

”Gruppen som långvarigt varken arbetar eller studerar är varken kapitalägare eller hemmafruar och hemmamän i någon större utsträckning”, konstaterar Linus Liljeberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA