Varannan damernas i statens styrelser

JÄMSTÄLLDHET2018-11-13

Förra året bestod de styrelser, nämnder och stiftelser som i sin helhet utses av regeringen till 52 procent av kvinnor. Av 238 redovisade styrelser och insynsråd hade 196 minst 40 procent ledamöter av vardera könet, enligt en genomgång av socialdepartementet.

Redovisningen från Socialdepartementet gäller styrelser, insynsråd, nämnder och stiftelser där regeringen utser samtliga eller en del av ledamöterna. Där regeringen utsett samtliga ledamöter var andelen kvinnor 52 procent och andelen män 48 procent. Av totalt 238 redovisade styrelser och insynsråd hade 196 minst 40 procent ledamöter av vardera könet. Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med 2015.

Fördelningen mellan kvinnor och män som hade ordförandeposten var 51 procent kvinnor och 49 procent män. I december 2017 var det åtta departement som hade en könsfördelning bland ordföranden inom intervallet 40-60 procent för vardera könet. Två departement – näringsdepartementet och kulturdepartementet – hade kvinnor som ordförande i 61 procent av sina styrelser, medan utrikesdepartementet hade män som ordförande i 62 procent av sina styrelser.

Rapporten redovisar också könsfördelningen i 74 statliga myndigheters styrelser där regeringen utser en del av ledamöterna. Enligt redovisningen var könsfördelningen helt jämn 31 december 2017, bland samtliga ledamöter var andelen kvinnor 50 procent och andelen män 50 procent.

Bild: Getty Images

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA