Vårdare misshandlad av elev på ungdomshem

SIS2011-10-18

En ensam kvinnlig vårdare på ungdomshemmet Eknäs misshandlades av en elev när de var ute och åkte bil. »Det borde självklart ha varit två vårdare med«, säger Jimmy Haller, huvudskyddsombud på Statens institutionsstyrelse, SiS.

Vårdaren hade varit på utflykt med eleven och var på väg tillbaka till Eknäs när pojken slet tag i hennes hår och tryckte ned henne mot växel­spaken. Hon lyckades dock stoppa bilen, tog sig ur den och ringde polisen. Pojken slog henne sedan upprepade gånger i ansiktet innan hon lyckades övermanna honom.

Eleven har Aspergers syndrom, är tidvis utagerande och har haft psykiska genombrott och vårdas därför i enskildhet. Institutionen har gjort en egen utredning om händelsen, men huvudskyddsombudet Jimmy Haller tror att det även kan behövas en utredning från SiS centralt.

– Man bör bara i undantagsfall vara ensam med en elev, och det gäller i synnerhet vid bilkörning. Det finns alltid risk för att det går riktigt illa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA