Varför ingen medlemsenkät?

DEBATT: INSÄNT2003-12-17

Jag läser i senaste ST-Rapport från 7 september att ”sammanlagt bedöms fler än 1000 förtroendevalda och närmare 500 enskilda medlemmar ha fått direkt information om Trio-projektet”.

Tycker förbundsstyrelsen att ”toppen-till botten-information” till 500 enskilda medlemmar inom ST är tillräcklig grund för att förbundsstyrelsen ska kunna ta ett principbeslut om Trio?
Från min yrkeserfarenhet kan jag inte säga annat än att dessa 500 medlemmar är en otillräcklig grund för att fatta ett principbeslut om en så avgörande fråga för statstjänstemännens roll i samhället som Trio.

Min sektions årsmöte på KTH beslöt i våras i en motion att föreslå att förbundsstyrelsen före en kongress om Trio skulle ta ställning till att skicka ut en enkät till samtliga medlemmar, genom ibladning i Statstjänstemannen, för att undersöka medlemmarnas åsikt om Trio-projektet.

ST-ATFs avdelningsstyrelse har i sin tur skickat motionen vidare till förbundsstyrelsen.
Enligt uppgift från STs kansli har motionen fått diarienummer 820/01. Vid vårt sammanträde i sektionsstyrelsen 21 september konstaterade vi att vi ännu inte fått något svar.

Varför har förbundsstyrelsen eller avdelningsstyrelsen inte i enkätform frågat medlemmarna vad de tycker om Trio? Om det finns någon medlemsdemokrati kvar i ”serviceorganisationen” ST så förväntar jag mig snarast ett svar i Statstjäns-temannen.

Jan-Erik Gustafsson, ST–ATF–KT

SVAR
Det brev Jan-Erik talar om är daterat den 10 september i år. I brevet tar Jan-Erik upp flera frågor, bl a EMU, EU och vilka aktiviteter ST hade under EU-toppmötet i Göteborg.
TriO var också en av frågorna i Jan-Eriks brev.
Du ställer frågan om varför förbundsstyrelsen (avdelningsstyrelsen kan jag inte fullt ut svara för men till stora delar är det sammanfallande) inte har gjort en enkät till medlemmarna om hur de ställer sig till Trio. Samtidigt ställer du i fråga om det finns någon medlemsdemokrati kvar i ST överhuvudtaget, underförstått att om det inte skickas ut någon enkät så finns det ingen demokrati. Detta är inte platsen att föra en diskussion om demokratibegreppet. Jag hoppas dock att du håller med om att medlemsförankring och demokrati inte enbart kan grundas på enkäter.

Trio-projektet har diskuterats under flera år och hela tiden varit öppen för diskussion. Det är ingen som du uttrycker det ”toppen-till botten-information”. Visst är 500 medlemmar en låg siffra för att det i sig ska ge stöd till ställningstagande i en avgörande fråga. Men, tillsammans med de förtroendevalda som finns i STs avdelningsstyrelser, måste det väl ändå anses vara tillräckligt representativt för att förbundsstyrelsen har stöd att fullfölja Trio-projektet. Tänk motsatsen, att förbundsstyrelsen skulle negligera detta stora antal förtroendevalda.

Slutligen, Trio-projektet är frågan om att tillsammans med tre andra fackförbund (HTF, SKTF och FF) bilda ett nytt fackförbund som, på ett bättre sätt än dagens, kan möta framtidens utmaningar. Statstjänstemännens roll i samhället kan vara en sådan en utmaning.

Dag Andersson, Förbundssekreterare ST

PS. På de övriga frågorna kommer du, Jan-Erik, att få ett svar inom kort.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA