Annons:
Länsråd
Fördjupning
AVBörge Nilsson0 kommentarerTyck till!

Värmlänning, makthavare och trubadur

På dagen är han länets högsta statliga tjänsteman och landshövdingens högra hand. På kvällen tar länsrådet Björn Sandborgh fram gitarren och blir underhållare.

Det står en skäggig trubadur och sjunger en visa inför ett hundratal åhörare på Tvällens festplats i norra Värmland. Texten är skriven av lantbrukaren Gunnar Ehne och publiken är helt med på noterna redan vid andra versen:


”Å Värmland är ett landskap där dynga heter dret,
och överallt dä setter nôn halvstôllig poet,
som sträver å gär beter som ingen kan förstå,
om liv och svårigheter emella berga blå.”


Många i publiken vet säkert att trubaduren Björn Sandborgh till vardags är länsråd på Länsstyrelsen, och alltså en av Värmlands verkliga makthavare.
Om inte annat fick de en vink av Ove Lövkvist, ordförande i Timbonäs Långnäs byalag som arrangerar den finnkulturdag där Sandborgh uppträder.
– Björn jobbar ju på länsstyrelsen så honom har vi nytta av så honom ska vi hålla oss väl med, sa Ove i presentationen så där halvt på skämt och halvt på allvar som man säger saker här.
Trubadur Sandborgh ska senare betona hur värdefullt bevarandet av finnkulturen är för länet. Då pratar han om kulturmiljövården och säger nåt i stil med ”vi på länsstyrelsen”.

Annars är det inte tjänstemannen Sandborgh som står där och sjunger. Det är han noga med, han vill skilja på rollerna för att kunna fortsätta vara både och.
Det här är privatpersonen Björn Sandborgh som har hållit på med sina visor ända sedan han började läsa juridik i Uppsala 1968. Sedan dess har han spelat in tre vinyl-LP och en CD och gjort säkert tusen spelningar på olika håll i Värmland.
Det var i Uppsala han plockade upp sin hembygds ”halvstôllige poeter” och hittade toner till deras dikter. Där satt han och läste Axel Frithiofson från Lekvattnet och Oscar Stjerne från Torsby och gjorde melodier som passade deras fyndiga och lite djupa diktning.
Att Björn själv är född och uppvuxen i en av byarna här uppe i Nordvärmland, Östmark, gör det lätt för honom att hitta det rätta anslaget.
Två dagar tidigare satt vi på hans tjänsterum i Karlstad och pratade om hans jobb som länsråd och hans bisyssla som trubadur.
Då ringde just Ove Lövkvist från byalaget. Först svarar Björn Sandborgh med tjänstemannarösten. När han förstår vad saken gäller kommer dialekten fram.
– Dä va ju te lördan, då. Ja har klocka tretton skrevet i min bok, säger Björn.
Sen undrar han hur programmet är upplagt och hur det är försörjt med högtalare. Vid beskedet att allt är ordnat säger han:
– Så ja behöver inte å svi för dä, vilket betyder att han inte behöver oroa sig för den saken.
Däremot oroade han sig en del när han uppmanades att söka jobbet som länsråd förra året.

Bakom sig hade han en gedigen ämbetsmannakarriär. Efter sin jur kand i Uppsala var han landskanslist på skatteenheten i Karlstad innan han kom till dåvarande Civilförsvarsstyrelsen. När Räddningsverket skapades blev han först byråchef med ansvar för regelverket om transporter av farligt gods, sedan chef för risk- och miljöavdelningen, och till slut utbildningschef.
Björns hustru Anna, som han träffade på processrätten, hade under tiden avancerat till kommundirektör i Karlstad.
Ett halvår efter hans senaste utnämning på Räddningsverket uppmanades han söka tjänsten som länsråd och det hade han aldrig reflekterat över.
– Även om jag varit statstjänsteman i många år blir det en helt annan fokusering här. Man är mer påpassad, säger han.
Under den statliga karriären hade han gjort många hundra spelningar, kanske tusen.
– Det finns nästan inte en vrå i landskapet som jag inte varit i med min gitarr.
Detta ger förstås en viss identitet med åren, särskilt i en lokal miljö.
– Min stora fråga i fjol var: Är detta förenligt med att vara länsråd? Kan man ge sig ut och sjunga och berätta historier och samtidigt vara den korrekte tjänstemannen som representerar regeringen i provinsen?
Svaret blev ja. Det var bara Björn som såg någon eventuell konflikt. Om trubadurandet alls var med i bedömningen vid tillsättningen, så hamnade det snarast i den positiva vågskålen.

Han har upptäckt och återupptäckt flera lokala skalder, i första hand Axel Frithiofson och Oscar Stjerne.
Dessutom kan han sitt län och dess egenheter och känner mängder med människor.
– Den som känner till mig och har ett trevligt minne från ett framträdande har lätt att ringa och sen ta upp något som bekymrar dem, om det gäller ett nytt naturreservat eller vad det kan vara, säger han.
Men helt friktionsfritt är det inte. När vi sitter på hans tjänsterum och pratar så ringer plötsligt telefonen igen och Björn ser lite bekymrad ut.
– Det är lustigt att du frågar om det just nu. Jag sitter precis och pratar om det ämnet med en journalist, säger han med tjänstemannarösten.
Efteråt förklarar han att det var handelskammarens VD som ringde. Han skulle få officiellt besök av ett antal äldre herrar. Landshövding Ingemar Eliasson skulle under dagen komma och berätta om länet.
Men herrarna skulle ha det lite trevligt på kvällen också. Då föll det sig naturligt att tänka på landshövdingens närmaste man, om han kunde komma och berätta lite om Värmland och möjligen också sjunga en visa.
Björn Sandborgh ber handelskammaren att återkomma dagen därpå.
– Med en sån här sak får man vara noggrann. Då gäller det att veta: Vilken lösnäsa har jag på mig idag? Antingen är jag tjänsteman och då har jag ingen gitarr eller så har jag gitarr och då representerar jag inte länsstyrelsen, säger han till mig.
Lite senare under samtalet har han redan bestämt sig. Det blir ingen gitarr.
– I det läget har jag inte någon entertainerroll, inte om Ingmar Eliasson varit där tidigare på dagen, säger Björn.

Regional statlig förvaltning innehåller sina svårigheter. I Värmlands glesare delar är många medborgare upprörda över den statliga rovdjurspolitiken, samt över bildandet av nya naturreservat.
– Vissa beslut vi fattar är obekväma. Då ska inte värmlänningarna tro att vi gör det för att det är roligt. Vi måste få dem att förstå varför, säger Björn Sandborgh.
Faktum är att det omsjungna sköna Värmland har stora problem. Landstingets ekonomi är i botten, många kommuner slåss med kraftigt vikande befolkningstal, infrastrukturen är usel i många hörn, utbildningsnivån är låg och ohälsotalen höga.
Det där är förstås inte så positivt om man är tjänsteman.
Fast det kan vara tacksamt om man är en sån där ”halvstôllig poet”.
Så vi tar oss tillbaka till Tvällens festplats och lyssnar till tredje versen av den visa som trubaduren Björn Sandborgh sjöng i början.
Texten är av Gunnar Ehne och heter ”Värmland 1990”. Den står sig bra än i dag, precis som Björn sa i introduktionen, och publiken är redan på väg att bli trollbunden:


”Ja Värmland är ett landskap där myck gått borti stoll,
kommunan står på knäa och landsting’ kammer noll.
Snart gammelt folk blir skjutsen till Branäs största stup,
och nôn går kring i bussen och tröster med en sup.”

Sen går han på. Han hinner faktiskt bara sex låtar på en timme och det beror på att han pratar och berättar historier så rent förskräckligt. Det beror i sin tur på att folk är med på noterna.
Som trubadur tar han den lilla människans perspektiv när hon genom slagfärdighet slår tillbaka mot maktens översitteri.
Smilbandsfaktorn är hög och en vithårig dam som sitter och säljer barkbröd i ett hörn stampar takten när han drar sina visor.
Efter konserten kommer många fram och vill prata och en musikerkollega tjoar att nej men hej, är det länsrådet som är här.
Arrangören Ove Lövkvist är nöjd. Han visste att det skulle bli bra.
– Jag har hört honom många gånger. Det är en person som jag beundrar.
Något problem med att Björn Sandborgh är länsråd har han inte.
– Nej. I dag har vi honom här som trubadur, säger Ove bestämt.

Diskografi
1982. LP. Björn Sandborgh, Vardagsvisor. Dikter av Oscar Stjerne och Axel Frithiofson tonsatta och framförda av Björn Sandborgh. FABO Studio, Munkfors.
1987. LP. Sätt dej här e’ litta stönn. Dikter och visor om kärlek av Stig Berg och Björn Sandborgh. FABO Studio, Munkfors.
1992. LP. Det finns en längtan. Björn Sandborgh sjunger Fröding och Berg. FABO Studio, Munkfors.
1999. CD. Värmländskt. Björn Sandborgh. Eget förlag.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Förslaget ska närmast godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
DiggFördjupningNär den nya myndigheten Digg ska samordna arbetet med att göra statsförvaltningen digital är det inte de statsanställdas it-arbetsmiljö som har högsta prioritet. Men generaldirektören Anna Eriksson konstaterar att frågan ändå är viktig: »Vi måste bygga system som är ändamålsenliga för att få ut nyttan av dem.«
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.
KonkurrensverketNyhetRiksrevisionen har inlett en granskning av Konkurrensverkets tillsynsverksamhet. Syftet är att granska om konkurrens- och upphandlingstillsynen sker effektivt och om myndighetens ingripanden är välgrundade.
PensionsmyndighetenNyhetJustitieombudsmannen, JO, har inlett en granskning av Pensionsmyndighetens ”okända” mejllåda. Samtidigt har JO upptäckt att den egna myndigheten har e-postadresser med 2 400 mejl från sju år som inte besvarats, skriver Dagens Nyheter.
UtrikesförvaltningenNyhetEn lokalanställd vid den svenska ambassaden i Teheran lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om ett asylsökande par i Sverige, uppger SVT. Händelsen har utretts av utrikesdepartementet.
InformationssäkerhetNyhetVarningen för att ha känsliga uppgifter i utlandsägda molntjänster har väckt mycket diskussion på myndigheterna, säger Daniel Melin på Statens inköpscentral. Inom kort ska han presentera en förstudie om säkra och lagliga webbaserade kontorsstöd i offentlig verksamhet.
ArbetsrättNyhetEuropaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen har preliminärt enats om ett nytt direktiv om tydligare och mer förutsägbara arbetsvillkor inom EU. TCO välkomnar överenskommelsen.
FörsäkringskassanNyhetRegeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att tillhandahålla säker it-drift till andra myndigheter. Nu efterlyser Försäkringskassans it-chef tydligare besked om vilka som ska omfattas.
SkogsstyrelsenNyhetSkogsstyrelsen har varslat om uppsägning av 124 anställda runt om i landet. Varslet är en direkt följd av minskade anslag i 2019 års budget och minskade uppdrag till myndigheten.
MigrationsverketNyhetEn handläggare vid Migrationsverket har anmälts till personalansvarsnämnden sedan hen i ett e-postmeddelande begärt 100 000 kronor i ersättning av en asylsökande. Handläggaren uppger att det var avsett som ett skämt.
Svenska kraftnätNyhetUlla Sandborgh, chef för Svenska kraftnät, avgår efter de missförhållanden som avslöjats vid myndigheten. Regeringen kritiserar henne för brister i säkerheten i myndighetens verksamhet.
BOLAGSVERKETNyhetFör Bolagsverkets anställda kom arbetsgivarens varsel som en överraskning, enligt STs avdelningsordförande Marica Hammarlund. ”Det är förstås jättetråkigt. Just nu är det ändå ganska lugnt, jag tror att informationen inte riktigt har sjunkit in än”, säger hon.
Statens institutionsstyrelseNyhetArbetsmiljöverket kräver snabba åtgärder för att minska riskerna för personalen när tvångsvårdade får ökad tillgång till internet. Annars hotar ett vite på 100 000 kronor. Bakgrunden är att personal trakasseras på sociala medier.
KriminalvårdenNyhetEtt växande underskott är orsaken till att Kriminalvården nu dragit i gång ett stort sparprogram. Myndigheten har inte gett besked om personalneddragningar, men enligt STs avdelningsordförande Per Sunneborn går det inte att spara på annat än personalkostnader.
ArbetsmarknadNyhetTrots att det finns tecken på en inbromsning i konjunkturen har arbetskraftsbristen inom staten ökat under hösten jämfört med våren 2018. Det visar Arbetsgivarverkets nya konjunkturbarometer.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket stoppar utbetalningar till Errin-programmet, som syftar till att stödja asylsökande som frivilligt återvänder till hemlandet. Stoppet omfattar samarbetet med en lokal organisation i Afghanistan.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, har inlett en kartläggning av i vilken utsträckning myndigheter som är skyldiga att bedriva internrevision använder ledningssystem för sin ekonomistyrning.
StatsförvaltningNyhetSedan valet har inga nya myndighetschefer tillsatts, eftersom övergångsregeringen avstått från att fylla vakanserna. I dag saknar elva myndigheter en ordinarie högsta chef. På Regeringskansliet vill man inte svara på hur snabbt nya myndighetschefer kan vara på plats.
Bolagsverket NyhetBolagsverket har i dag varslat 40 anställda om uppsägning. Orsaken är att man behöver spara pengar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
LöneutvecklingNyhetSTs medlemmar på myndigheterna har haft en god löneutveckling de senaste två åren, visar statistik från förbundet. Snittökningarna ligger klart över avtalens miniminivåer.
FackligtNyhetSkillnaden i medlemsantal mellan TCO och LO krymper. Vid årsskiftet hade TCO-förbunden drygt 1,4 miljoner medlemmar, enligt Arbetet. Därmed skiljer bara 15 000 medlemmar mellan de två fackliga centralorganisationerna.
JämställdhetNyhetMän hindras ofta av informella kulturer på arbetsplatsen från att ta föräldraledigt. Ett skäl är att de inte vill vålla problem för kolleger som får ”täcka upp”, enligt forskning vid Göteborgs universitet.
Statens museerNyhetStatens museer har dålig kontroll över sina samlingar. De vet inte alltid vilka föremål de har, var de finns eller i vilket skick de är. De gör inte heller tillräckligt för att förebygga stölder, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMän ”tar sig genom eldstormen” medan kvinnor ”lägger pussel”. Näringslivets chefer skildras med könsstereotyper i medierna, visar en studie från Handelshögskolan vid Örebro universitet.
It-säkerhetNyhetFlera myndigheter anlitar eller planerar att anlita Försäkringskassan för sin it-drift, skriver Upphandling24. Bland de aktuella myndigheterna nämner tidningen Myndigheten för digital förvaltning, Digg, och Barnombudsmannen, BO.
MigrationsverketNyhetEn anställd på Migrationsverket har kopplat upp sin hemdator mot arbetsdatorn med otillåten programvara och misskött sina arbetstider. Medarbetaren hade tillgång till olika it-system och har därmed äventyrat myndighetens it-säkerhet, skriver Migrationsverket i anmälan till personalansvarsnämnden och begär att personen avskedas.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket fortsätter att minska antalet anställda under 2019. I samband med att verksamheten upphör på fem orter varslar myndigheten om uppsägning av 92 medarbetare.