Varnar för inskränkt strejkrätt

EU2014-02-25

EU-förslaget om nya avregleringar i tågtrafiken innebär en oacceptabel inskränkning i strejkrätten. Det anser såväl LO som TCO och Saco.

EU har i flera omgångar infört gemensamma regler för järnvägstrafiken. Det nya steget, som EU-parlamentet ska ta ställning till på onsdagen, kallas fjärde järnvägspaketet. Det innebär bland annat att all persontrafik på tåg ska öppnas för konkurrens, att allmännyttig trafik ska upphandlas och att länderna ska skilja mellan tågoperatörer och ansvaret för järnvägens infrastruktur.

Sverige har redan genomfört omfattande marknadsanpassningar av tågtrafiken, och förslaget får därför inte så stor direkt effekt.

Men facken varnar nu för att reformpaketet också innehåller inskränkningar av strejkrätten för de anställda inom kollektiv trafik. I det betänkande från EU-parlamentets trafikutskott som EU-parlamentet ska ta ställning till sägs att länderna ska upprätthålla en viss miniminivå på kollektivtrafiken även under strejker.

Det är ett oacceptabelt ingrepp i rätten att vidta stridsåtgärder, anser de svenska facken. EU har enligt fördraget inte befogenhet att reglera strejkrätten, och förslaget står också i strid med den svenska modellen. ”På svensk arbetsmarknad regleras denna fråga i kollektivavtal, där huvudavtalet mellan parterna reglerar så kallat samhällsfarliga konflikter”, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i ett brev till svenska EU-parlamentariker.

Brevet skickades till svenska ledamöter i EU-parlamentets ALDE-grupp, som Folkpartiet och Centerpartiet ingår i, säger Thomas Janson som är internationell sekreterare på TCO. Anledningen till att just de fick brevet var att ALDE-gruppen är positiv till utskottsförslaget.

Även LOs, TCOs och Sacos gemensamma Brysselkontor har agerat genom att kontakta svenska parlamentariker och varna för inskränkningar i strejkrätten. Varningen gäller även förslaget att gynna det kollektivavtal som anses ”representativt” i branschen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA