Värnar ST medlemmarnas intressen?

DEBATT: HÖGSKOLAN2010-10-19

De fackliga organisationerna vid Umeå universitet accepterar stillatigande ett system för fördelning av arbetsuppgifter mellan institutioner som bygger på att övertalighet skapas, anser ST-medlemmen Daniel Kallós.

I ST Press 12/2010 finns en artikel med rubriken »Upphandling stressar på universitetet«. Där beskrivs situationen vid Umeå universitet och det sätt på vilket institutioner väljs för undervisningsuppdrag inom lärarutbildningen. Systemet går kort sagt ut på att olika universitetsinstitutioner enskilt eller i samverkan får lägga in anbud på olika kurser inom lärarutbildningen varefter »vinnande« anbud utses.

Artikeln väcker många frågor. Den viktigaste är sannolikt: Hur kan en facklig organisation acceptera att man inom en arbetsplats inför ett system där olika institutioner ska konkurrera med varandra på ett sätt som tveklöst innebär att övertalighet kan uppstå vid en institution samtidigt som nyanställning ska ske vid en annan institution vid samma universitet avseende identiska arbetsuppgifter. För det är ju det hela systemet bygger på. Att likartade eller identiska kompetenser finns vid olika institutioner och att dessa bör konkurrera med varandra.

Om det är så att samma typ av arbete utförs på flera ställen inom en och samma arbetsplats vore väl det rimliga att man i första hand samordnade de likartade eller identiska verksamheterna? Räcker det inte med att man konkurrerar mellan universitet? Skall konkurrens mellan institutioner vid ett och samma universitet också uppmuntras? Lägg märke till att det inte handlar om konkurrens mellan enskilda undervisare eller forskare om ledigförklarade anställningar eller uppdrag utan just om konkurrens mellan institutioner.

De fackliga organisationerna accepterar alltså stillatigande ett system för fördelning av arbetsuppgifter mellan institutioner som bygger på att övertalighet skapas. Det är inte så att övertaligheten i detta fall uppstår därför att färre studerande söker sig till universitetet utan därför att institutioner inom universitetet skall konkurrera om utbildningsuppdragen på ett sätt där nyanställningar kan ske vid en eller flera institutioner för att utföra uppgifter som tidigare utförts av andra anställda som nu blir övertaliga därför att deras institutioner inte lyckats vinna i den interna konkurrensen.

Att ST accepterar detta system är inte bara illavarslande. Det väcker naturligtvis frågan om vilka intressen ST (och andra universitetsfackliga organisationer) värnar. Inte tycks det vara medlemmarnas anställningsvillkor och anställningstrygghet. Här godkänns i stället ett system som skapar otrygghet genom hot om övertalighet, motverkar samarbete på arbetsplatsen, orsakar stress och som till råga på allt inte heller kan påvisas ha gynnsamma effekter på undervisningens kvalitet. Har de fackliga organisationerna helt och hållet underordnat sig arbetsgivaren?

Daniel Kallós, Professor emeritus och mångårig ST-medlem

Svar: Vi har fört fram kritiken

Faniel Kallós tar i sitt inlägg upp frågan om hur upphandlingsförfarandet av lärarutbildningen påverkar medlemmar och anställda som tvingas delta i denna märkliga process. Vi delar helt hans uppfattning om att det leder till att arbetsmiljön påverkas negativt, stressen ökar, risken för övertalighet kan inte uteslutas och samarbetet försvåras på arbetsplatsen. De farhågorna och synpunkterna har vi fört fram på alla beslutsnivåer inom universitetet i såväl formella som informella sammanhang. Men när det stod klart att arbetsgivaren avsåg att gå vidare så återstod att begära en konsekvensanalys av arbetsmiljöriskerna med stöd av arbetsmiljölagen, vilket ST också gjort. Det arbetet har arbetsgivaren inlett och vi följer noga upp det.

Genom att visa på den arbetssituation som universitetets anställda befinner sig i vill vi få till stånd en bredare diskussion på arbetsplatsen som ökar det fackliga inflytandet i den fortsatta processen. Fackförbundet ST vid Umeå universitet kommer att fortsätta att bevaka och motverka eventuella negativa konsekvenser och välkomnar, men framförallt behöver, stöd i det arbetet från medlemmar och anställda.

EvaLena Moser, sektionsordförande, Fackförbundet ST vid Umeå universitet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA