Varslade och arbetslösa ökar snabbt

ARBETSMARKNAD2020-04-07

Sedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.

Antalet inrapporterade varsel till Arbetsförmedlingen har ökat i mycket hög takt som en följd av den pågående pandemin. Under den senaste veckan mellan 30 mars och 5 april har myndigheten registrerat varsel om uppsägning av 12 733 personer. Det är 5 700 färre än veckan innan.

”Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant”, kommenterar analyschef Annika Sundén läget i ett pressmeddelande.

De branscher som drabbats hårdast av varsel år hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, transport samt information och kommunikation. Antalet berörda har ökat i alla län jämfört med förra veckan, men Stockholm har drabbats hårdast. 54 procent av samtliga varslade har en arbetsgivare med huvudsäte i Stockholm, konstaterar Arbetsförmedlingen.

De som varslats har ännu inte blivit av med sina jobb. Men tim- och visstidsanställda har redan blivit av med sina tillfälliga anställningar och antalet nyinskrivna arbetslösa ökar i snabb takt. Under förra veckan skrev 25 350 personer in sig på Arbetsförmedlingen. Det är 16 761 fler än samma vecka föregående år.

”Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget”, framhåller Annika Sundén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA