Värsta vädret i mannaminne?

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2010-05-04

Alexander Armiento om att vårt korta väderminne fyller en viktig funktion.

Det brukar sägas att svenskar gillar att prata om vädret, även om också många andra folk gärna dryftar temperatur och nederbörd när sociala konventioner gör det olämpligt att ta upp mer personliga ämnen.

Under den gångna vintern känns det dock som om väderpratet i det här landet nått en toppnotering, när det på många håll varit mer snö och kyla än vanligt. Men matchas snackrekordet också av väderrekord? Inte riktigt.

                                                         — •l• —

På flera platser i norra Sverige har man haft kallare vintrar och mera snö så sent som för några år sedan.

I Stockholm, där jag tillbringat vintermånaderna, får man visserligen gå åtskilliga år tillbaka för att hitta kyla och snömängder som slår årets noteringar. Men de vintriga rekorden står sig, och när jag tittar på SMHIs statistik visar den tydligt att även jag upplevt värre vintrar:
I februari 1982 var snödjupet 64 cm, i år nådde det som mest 50 cm. Ett par år senare hade vi 107 dygn med snötäcke, i år blev det 105 dygn. Och om man betänker att termometern i januari 1987 kröp ned under minus
25 grader, framstår årets bottennotering på minus 21 grader i huvudstaden som rena mildvädret.

Alltså: Det blev mer snö än de senaste åren. Men långt ifrån något rekord. Och det var kallare än de flesta vintrar. Men inte någon extrem köld för mina breddgrader.

Den bistra sanningen är att vädret skiftar år från år. Och att den gångna vintern hållit sig inom ramen för de svängningar som man får räkna med.

                                                       — •l• —

Det är tydligt att vårt väderminne är rätt kort. Det gäller inte bara vintertid. Så fort temperaturen går över trettio­gradersstrecket en sommardag hörs någon undra om det inte är extrem hetta. Den globala uppvärmningen får skulden även för vanliga värmeböljor.

Men frågan är ändå om inte vintervädret är drabbat av ännu större glömska. Är det verkligen normalt att det snöar i Sydsverige i april? Jodå, det finns ingen anledning att ringa Guinness rekordbok.

De flesta känner nog till det, innerst inne. Men även jag kan dras med i vinteramnesin, och ställa mig liknande frågor.

                                                       — •l• —

Kanske fyller denna minnesförlust viktiga funktioner.

Dels gör den det möjligt att hantera vintern som en gigan­tisk teambuildning-aktivitet för hela svenska folket. När vår­-
solen äntligen tittar fram kan vi gratulera varandra till att ha överlevt de kalla månaderna. En bravad som naturligtvis skulle framstå som mindre imponerande om vi vore medvetna om att prövningen inte var så ovanligt hård som vi vill tro.

Minst lika viktigt är dock, i alla fall för min del, att glömskan hjälper till att putsa upp bilden av det liv jag lever. Be mig tänka på min hemstad och jag vandrar omkring i solsken på leende gator. Inte ser jag bilder av kyla, regn och rusk.

De kalla årstiderna är som ett långt undantagstillstånd. Inte de normala, eländiga förhållandena under drygt halva året.

Märkligt nog lyckas jag på bara några månader förtränga hur länge det är kallt och snöigt här, hur länge jag är tvungen att gå och huttra i min tjocka vinterjacka.

Förmodligen är det en bidragande orsak till att jag över huvud taget bor kvar.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA