Vårt fokus är barnens situation

DEBATT: SOCIALSTYRELSEN2011-10-18

Vi förstår att personalen på SiS kan ha en tuff och svår arbetsmiljö. Men vårt fokus - inom ramen för vårt tillsynsansvar - är barnens situation, skriver Thomas Mehralizade, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i syd, i ett svar på förra numrets debatt.

Socialstyrelsens tillsynmot Statens Institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Ryds brunn får kritik av Mikael Andersson, huvudskyddsombud, i en debattartikel publicerad i ST Press nummer 11/2011.

Självklart har Socialstyrelsen och dess inspektörer kunskap om och förståelse för vilken svår målgrupp SiS ungdomshem har ansvar för. Vi vet också att det inte är några »duvungar« som vårdas på Ryds brunn och andra institutioner. Vi förstår också att det kan vara en tuff och svår arbetsmiljö att arbeta i. Detta är däremot inte vad vi har i fokus inom ramen för vårt tillsynsuppdrag – det är barnens situation.

Socialstyrelsen tog över tillsynsansvaret för SiS institutioner 2010. I enlighet med socialtjänstförordningen och intentionerna i regeringens proposition 2008/09:160 skulle tillsynen vad gäller barn och unga stärkas. Alla HVB (hem för vård eller boende) och SIS-institutioner där barn finns placerade inspekteras regelbundet, minst två gånger per år. Barnrättsperspektivet förtydligades i och med det nya regelverket, till exempel ska barnen få möjlighet att bidra med sitt perspektiv.

Inspektörerna ansvarar för att utföra det tillsynsuppdrag som åligger Social­styrelsen. De har den erfarenhet och den kunskap som krävs och de fullgör sitt uppdrag i enlighet med lagen. De kontrollerar bland annat att verksam­heterna beaktar såväl lag som förordningar och föreskrifter. Granskningen utförs på olika sätt genom att samla information från flera källor – bland annat granskas dokumentation, ansvariga chefer och personal. De barn som önskar komma till tals intervjuas.

Socialstyrelsen ska också identifiera de brister som behöver åtgärdas. Vilka åtgärder en verksamhet – i detta fall Ryds brunn – sedan vidtar, är SiS ansvar.

Som ansvarig tillsynsmyndighet kommer vi även fortsättningsvis att inspektera och granska utifrån vårt uppdrag och våra befogenheter.

Thomas Mehralizade, chef för regionala tillsynsenheten syd, Socialstyrelsen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA