Vaxholmsdom avgörande för Danmark

EU2008-02-14

Den danska regeringen har beslutat att analysera konsekvenserna av Vaxholmsdomen. Socialdemokraterna har krävt en granskning innan Danmark godkänner det nya EU-fördraget.

Precis som i Sverige bygger den danska arbetsmarknadsmodellen på kollektivavtal. Utslagen i EG-domstolen i Vaxholmsmålet och Vikingmålet har därför uppmärksammats också i Danmark.

Nu ska en utredning med representanter för arbetsmarknadens parter se över om EG-domstolens hållning är förenlig med den danska modellen.

Precis som i Sverige saknas minimilöner på de flesta avtalsområden. Till skillnad från i Sverige kräver inte facket i Danmark att utländska arbetsgivare tecknar avtal. Men EG-domen klargör inte vilka krav ett fackförbund kan ställa på utländska arbetsgivare utöver arbetstid, lön, pension, semesterersättning, försäkringar och arbetarskydd.

Socialdemokraten och tidigare partiledaren Svend Auken har sagt att oklarheterna kring domen i EG-domstolen måste klaras ut innan Danmark kan godkänna det nya fördrag som EU enades om i Lissabon förra året. Svend Auken är ordförande för det danska folketingets motsvarighet till EU-nämnden.

Han har fått stöd för sin uppfattning av oppositionspartier både till höger och vänster om den sittande minoritetsregeringen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen, venstre, kan därför inte samla majoritet för ett godkännande av fördraget, och regeringen har beslutat att tillmötesgå det socialdemokratiska kravet på en djupgående analys.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA