”Vi är inte Penelope!”

FRANKRIKE2017-02-07

Häromdagen publicerade en grupp tjänstemän på det franska parlamentet ett öppet brev. De känner sig svartmålade efter avslöjandet att Penelope Fillon har haft ett okänt men välbetalt jobb som assistent åt sin make, presidentkandidaten François Fillon.

Historien om Penelope Fillon har väckt stor uppmärksamhet i Frankrike under de senaste veckorna.

Hon är hustru till François Fillon som är högerpartiets kandidat i vårens presidentval, och plötsligt har det uppdagats att hon har avlönats som parlamentssekreterare under femton års tid. Detta trots att hon själv i flera intervjuer har sagt att hon är hemmafru.

Polisen utreder just nu om hon verkligen har utfört ett regelrätt arbete, eller om det handlar om en fiktiv anställning. Även två av parets barn ska periodvis ha arbetat för sin pappa under sin studietid.

François Fillon viker inte en tum, utan säger att han inte har brutit mot lagen och hävdar att han är utsatt för en förtalskampanj.

Affären har fått Penelope Fillons ”kolleger” i parlamentet att höja på ögonbrynen.

Häromdagen publicerade facket som organiserar tjänstemännen på parlamentets kansli, SNCP-FO, ett öppet brev i veckotidningen Marianne, under rubriken ”Vi är inte Penelope!”. Undertecknarna förvånas bland annat över hennes lön som ska ha legat på mellan 40 000 och 79 000 kronor i månaden, medan genomsnittslönen för de som arbetar på parlamentarikernas kanslier ligger på cirka 24 000 kronor i månaden.

Mickael Levy är ombud för SNCP-FO och politisk sekreterare åt Cahterine Vautrin, republikan och ledamot i nationalförsamlingen, alltså en partikamrat till François Fillon.

– Jag kan bevisa vad jag gör på två minuter. Jag kan omedelbart skicka er tiotals dokument som visar vad jag gör i mitt arbete. Jag kan för övrigt snabbt bevisa vad jag har gjort sedan sex år tillbaka, säger han.

Han säger att den senaste tidens uppmärksamhet innebär både för- och nackdelar.

– Först kändes det förfärligt. Det finns de som tror att vårt arbete är ett slöseri med skattemedel. Men nu inser vi att det här också ger oss en möjlighet att förklara vad vi gör.

Totalt arbetar omkring 3 000 personer som assistenter åt de 925 ledamöterna i det franska parlamentet. Vissa arbetar i Paris, andra på delegaternas kontor runt om i landet.

De fackliga organisationerna kräver sedan länge att medarbetarna ska bli en riktig yrkeskår, med gemensamma anställningsregler och en ordentlig lönetrappa.

– I dag har en del visstidsanställningar, medan jag är fast anställd, säger Mickael Levy.

Han säger att arbetsvillkoren har förbättrats något under de senaste åren.

Men facken efterlyser också en tydlig tjänstebeskrivning, där det framgår vilka sysslor som ingår i medarbetarnas arbetsuppgifter.

– Vi befinner oss trots allt i centrum för lagstiftningsarbetet. Våra arbeten ska inte kunna misstänkas bestå av fusk, säger Mickael Levy.

Franska parlamentet

  • Parlamentet i Frankrike består av senaten, som har 348 ledamöter och nationalförsamlingen med 577 ledamöter. Varje ledamot i nationalförsamlingen har en budget på cirka 95 000 kronor i månaden, som ska täcka utgifter för assistentlöner på deras kanslier.
  • Presidentvalet äger rum den 23 april och 7 maj. Valet till Nationalförsamlingen sker den 11 och 18 juni i år.
  • SNCP-FO = Syndicat National des Collaborateurs Parlementaires är ett fackförbund som ingår i den fackliga centralorganisationen Force Ouvrière.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA