Vi behöver inspiration

DEBATT2004-10-13

Det är självklart att vi måste rekrytera nya medlemmar till ST. Men innehållet i den rekryteringskampanj som ST nu driver är varken kreativt eller inspirerande, menar Lena Edenbrink.

Sitter med ST Rapport framför mig, STs egen tidning för förtroendevalda.

Förstasidan handlar om den rekryteringskampanj som ST är inne i, en kampanj som jag så här långt känner mig minst sagt tveksam till.

Inte för att jag inte anser att vi ska rekrytera medlemmar – för det är klart att vi ska!

Nej, det jag vänder mig mot är själva tonen, det budskap som förbundsledningen förmedlar – medvetet eller omedvetet låter jag vara osagt – om själva grunden till rekryteringen.

Artikeln på förstasidan inleds på följande sätt: »Inom de närmaste åren går en stor andel av STs medlemmar i pension. ST måste därför stärka rekryteringsarbetet för att behålla den fackliga styrkan och representativiteten på arbetsplatserna.«

Några rader längre ner står det: »Tyvärr rekryterar ST för få av dem som nyanställs. Om förbundets nuvarande storlek ska bibehållas måste omkring 8 000 nya medlemmar rekryteras varje år framöver«.

Lockande och inspirerande? Knappast.

En känsla av ödesmättade framtidsvyer och tvång? Definitivt!

Att bygga en hel rekryteringskampanj på den typ av retorik som används i bland annat nämnda artikel tror jag varken är särskilt kreativt eller inspirerande.

Hur övertygande blir jag som potentiell medlemsrekryterare med en sådan grundinställning? Hur kul känns det att gå ut och rekrytera nya medlemmar ur det perspektivet?

För mig är detta med att vara med i facket självklart. Förutom den enkla sanningen att tillsammans är vi starka så handlar det om mer grundläggande värderingar än så.

Rätten att organisera sig, rätten att sluta kollektivavtal, trygghet om jag blir av med jobbet, solidaritet med andra som kanske har det sämre, rent relativt sett.

Att det dessutom är kul att arbeta fackligt är också en viktig drivkraft – det ger mig faktiskt personlig tillfredsställelse att delta i samråd, förhandlingar, att helt enkelt få vara med och forma min och mina arbetskamraters arbetsmiljö och arbetsvillkor.

I dag har många fackförbund problem att rekrytera nya medlemmar, i synnerhet unga människor väljer ofta bort facket.
Många av oss som redan är medlemmar, och som nu förväntas nyrekrytera, behöver ingen piska vinande över ryggen när vi ska ge oss ut på vår »mission«.

I stället behöver vi känna oss delaktiga i ett kollektiv som drivs av gemensamma värderingar, vi behöver bli inspirerade och peppas med argument om varför det är så viktigt – och kul! – att faktiskt vara med i facket.

Ta STs hemsida som exempel. I överkanten finns det numera en röd »plopp« med texten »Bli medlem!« I rutsystemet till vänster återfinns rubriken »Som ST-medlem får du mer«. Detta påstående konkretiseras med texten »Hos AdLibris får du 5 % rabatt på samtliga böcker.« Är det det viktigaste argumentet för en ung, nyanställd statstjänsteman ska gå med i ST? För fem procents rabatt på böcker?

Jämför med Kommunals budskap till hugade nya medlemmar:
»Medlemskap i Kommunal betyder billiga försäkringar, möjlighet att förmånligt hyra semesterstugor och mycket mer. Men framför allt betyder medlemskapet ett tryggare jobb och hjälp när du behöver.«

Eller med SULF: »Som medlem i SULF förhandlar vi för Dig, bevakar och tillvaratar Dina intressen, både på lokal och central nivå. Du får också tillgång till en mängd förmåner: Du kan teckna billigare försäkringar, låna pengar till förmånliga villkor, köpa el till ett bra pris, få facklig service utomlands, mm.«

Eller med SKTF: »Höj din lön. Öka ditt inflytande på jobbet - Bli medlem i SKTF.«

Vad står det då på vår egen förbundssida, under den där röda pluppen med rubriken »Bli medlem!«?

Jo: »Så här gör du för att bli medlem i ST.
1. Fyll i webbformuläret nedan.
2. Eller hämta hem en medlemsansökan, fyll i och lämna till arbetsplatsombudet där du jobbar eller skicka den till det ST-kontor som du hör till (adress hittar du under Kontakt).
3. Eller ring ST Direkt 020-578 578 eller det ST-kontor som du hör till (adress hittar du under Kontakt) och beställ en medlemsansökan.«

Det lär säkert locka de där 8 000 nya per år.

Lena Edenbrink

Medlem i ST, Luleå tekniska universitet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA