"Vi behöver mer pengar för att klara verksamheten"

KRIMVÅRD2005-05-31

I oktober-november kommer kriminalvården att ha gjort av med hela årets anslag, och dessutom tio procent därutöver. Då är regeringen formellt skyldig att gå till riksdagen och begära tilläggsanslag för att klara resten av året.

Överskridandet i år hamnar enligt prognosen på 400 miljoner kronor, utöver den ”skuld” i form av tidigare överskridanden på 428 miljoner som man haft som sparkrav.

Men löftet om att kriminalvården skulle kunna spara in det man dragit över vill nye generaldirektören Lars Nylén inte kännas vid. 380 miljoner lovade den tidigare ledningen kunna spara, innan han tillträdde i höstas:

– Det var inte ordenligt genomlyst när man gav det löftet, det har räknats dubbelt här och var. Det är inte möjligt att spara med de brister på säkerhetsområdet som finns och den ökade beläggningen, säger Nylén.

I vårbudgeten sa regeringen att kriminalvården kommer att behöva mer resurser och lovade att återkomma om det till hösten. Men några klara besked har inte kommit, och generaldirektör Lars Nylén kostaterar att det innebär att processen försenas.

Vill ha nya anslag

Han hade velat ha nya anslag under vårriksdagen. Att det gamla sparbetinget på 428 miljoner kronor ska skrivas av och ett tilläggsanslag på 400 miljoner måste beviljas i höst ser han som minimikrav. Och utan regeringens underhandstillstånd att överskrida årets anslag skulle kriminalvården över huvud taget inte klara likviditeten. Det är pengar som nu går ut till löner och omkostnader.

– Hur ministern har tänkt lösa det här i budgetpropositionen i höst har jag ingen aning om. Det är inte mitt bekymmer. Men om en myndighet har gått back så mycket som vi gjort, samtidigt som man lägger på den nya projekt, då går det bara inte ihop, konstaterar Nylén och syftar bland annat på regeringens uppdrag att skapa nya jobb – i klartext nya anstalter – i Östersund, Luleå, Haparanda och Saltvik och kraven på säkerhetsförstärkningar på Hall och Kumla.

Norrlandssatsningen är en del av det regionalpolitiska paketet för att kompensera försvarsneddragningarna.

– Vi behöver mer pengar för att ta hand om de fångar som kommer. Ska vi dessutom expandera måste vi ha mycket mera pengar, säger kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lars Nylén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA