”vi kommer ingen vart”

EU-PARLAMENTARIKER2003-12-15

Regeringen befinner sig i en schizofren situation, menar parlamentarikern Cecilia Malmström. Som företrädare för rådet erbjuder regeringen inga kompromisser.

– Medlemsländerna är djupt oense om öppenhetsreglerna. Rådet saknar förhandlingsmandat och har därför inga kompromisser att erbjuda parlamentet.
Det förklarar Cecilia Malmström, folkpartist och en av de sex EU-parlamentariker som förhandlar med rådet och komissionen om öppenhetsreglerna.
Hon beskriver hur förhandlingsledaren, Sveriges EU-ambassadör Gunnar Lund, lägger fram rådets ståndpunkt under mötena. Ibland med tillägget att ”somliga medlemsstater anser att detta strider mot deras konstitution”.

– Ju bättre Gunnar Lund förhandlar desto sämre riskerar rättsakten att bli. Och Gunnar Lund är en mycket skicklig förhandlare, förklarar Cecilia Malmström.
Hur regeringen ska lyckas förmå parlamentet att ändra sitt förslag i mer öppenhetsvänlig riktning, som Britta Lejon önskar (se artikeln till vänster), har Cecilia Malmström svårt att förstå:

– Och den svenska regeringens agerande har väckt en del irritation i parlamentet, förklarar hon. Parlamentarikerna begriper inte varför Britta Lejon förklarat för oss att hon är villig att kompromissa. Här har man räknat med att Sverige backar upp parlamentets förslag.
De stora knäckfrågorna är enligt Cecilia Malmström följande:

  • Parlamentet anser att alla handlingar ska omfattas av förordningen och registreras. Rådet vill att känsliga handlingar inte ska diarieföras.
  • Definitionen av vad som är en handling. Rådet vill ge tjänstemännen en ospecifierad tid att tänka, ”space to think”, innan ett dokument registreras.
  • Sekretessundantagen. Parlamentet föreslår ett begränsat antal undantag, som dessutom kan vara sekretessgrundande. Rådet vill ha betydligt fler undantag som ska vara sekretessgrundande.
  • Rådet föreslår att tredje part ska få vetorätt mot att handlingar lämnas ut. Parlamentet tycker att det räcker med en rätt att ange att handlingar inte ska lämnas ut.

– Skulle vi komma fram till en kompromiss, måste vi gå tillbaka med den till parlamentet. Men hittills har vi inte kommit någon vart i förhandlingarna, säger Cecilia Malmström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA