Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon.

"Vi måste tänka bortom det omedelbara"

TERRORATTACKEN2017-04-12

”Vi kommer att behöva anstränga oss för att bevara ett öppet samhälle som inte är för igenbommat och stängt”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon. Själv befann hon sig på Bryssels flygplats när hon fick höra om terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Av:  Emmeli Nilsson

– Jag tänkte att det inte kan vara sant. Nästa impuls var att ringa runt till vänner och familj och se till att de var i säkerhet, säger Britta Lejon.

Fem dygn har gått sedan en man kapade en lastbil och i hög fart körde längs med Drottninggatan i centrala Stockholm. Fyra personer miste livet och femton skadades av lastbilens framfart. Den misstänkte gärningsmannen, som kommer från Uzbekistan, greps senare i Märsta. Under tisdagen meddelade han genom sin advokat att han erkänner terroristbrott.

Vi blir alla påverkade som individer, menar Britta Lejon, men har ett val när det gäller hur vi hanterar rädslan.

– Jag tror vi alla kommer att behöva anstränga oss för att bevara ett öppet samhälle som inte är för igenbommat och stängt. Det är inte bara en uppgift för politiker och myndigheter.

Nu kommer det följa en tid av krav på lagskärpningar och inskränkningar i vår frihet och rörlighet, enligt Britta Lejon. Det är naturligt, anser hon. Mer resurser till polisen är ett krav som redan hörts och som ST står bakom sedan länge. Samtidigt måste vi orka tänka bortom det omedelbara för att på sikt skapa den bästa avvägningen mellan säkerhet och ett öppet samhälle, menar Britta Lejon.

– Vi kan inte ha tiotusentals personer som lever med utvisningsbeslut och väljer att gå under jorden. Får man ett avvisningsbeslut måste man lämna landet. Men jag är också rädd att det kan komma att ta sig uttryck som en omänsklig jakt på människor.

När det gäller säkerheten kring riksdag, regering och andra samhällsviktiga verksamheter ser hon hur den har ökat de senaste decennierna för varje attentat som skett.

– Den kan alltid bli bättre. Men samtidigt som man gör vad man kan för att ha en hög säkerhet så måste vi konstatera att det inte går att skydda sig mot allt. Det är väldigt svårt att skydda sig mot självmordsbombare. Någonstans måste vi ha en ödmjukhet inför det svåra i det uppdraget.

På sikt tror Britta Lejon att både myndigheter och politiker har anledning att utvärdera och utreda hur sådana avvägningar ska göras.

– Vi vet inte allt än och det är svårt att dra slutsatser. Jag tror den typen av avvägningar ska göras när det akuta skedet är över.

Britta Lejon var i Bryssel när terrordåden där skedde 2016. Hon har också indirekt upplevt andra terrorattentat tidigare.

– Min erfarenhet är att en sådan här händelse påverkar samhället en hel del. I Bryssel är det mer avspärrningar och kontroller än innan. Och som flera andra också gett uttryck för, så skapar det i bakhuvudet en sorts vaksamhet och försiktighet inför olika platser. Lite mer oro hos många människor.

I kölvattnet av attentatet på Drottninggatan blossade det upp handlingar av hjälpsamhet och omsorg. När Stockholm stängdes ned och människor inte kunde ta sig hem från sina arbetsplatser erbjöd människor varandra skjuts, husrum och gemenskap. Poliser och annan insatspersonal har i efterhand överösts av blommor och lovord från tacksamma människor.

– Det är enormt hoppingivande. Jag hoppas vi bär med oss det och stärks av det, så att vi förmår hålla fast vid det som är viktigt i livet även framöver, säger Britta Lejon.

En polis har samlat ihop blommor  som människor prytt Polisens bilar med, och lägger dem på trappan vid Sergels torg i Stockholm.
Bild: Eva Spira
En polis har samlat ihop blommor som människor prytt Polisens bilar med, och lägger dem på trappan vid Sergels torg i Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA