”Vi vill inte bli tvingade”

PENSIONSÅLDERN2003-12-16

– ”Valfrihet” att arbeta till 67 år låter bra. Men risk finns att regeringen avser att höja pensionsåldern på sikt, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.

– Vi vill inte att lagstiftning om kollektivavtal ska tvingas på oss. Vi vill inte heller ha höjd pensionsålder, fortsätter Johan Tengblad. Inom TCO har vi drivit frågan att TCO ska anmäla regeringen till ILO.
Det handlar om den segslitna striden om ”rätt” att stanna kvar i jobbet till 67 års ålder.

Regeringen har länge förgäves försökt förmå både arbetsgivare och fackliga organisationer att ta bort skyldigheten i kollektivavtalen att avgå med pension vid 65 år, och även tidigare för vissa yrkesgrupper. Nu har riksdagen genomfört bestämmelsen genom tvingande lagstiftning.
Från fackligt håll misstänks att regeringen på sikt vill smyghöja pensionsåldern, eftersom man måste arbeta längre än till 65 år för att få ut motsvarande pension som tidigare.
– Vi har ett sämre allmänt pensionssystem än tidigare och det vill politikerna inte stå för. Och regeringen känner sig bunden av fempartiöverenskommelsen om de nya pensionerna, framhåller Johan Tengblad.

TCOs anmälan gäller brott mot två konventioner – en om skydd för avtalsfrihet och en om att positivt främja kollektivavtal. Sverige har skrivit under båda konventionerna.
Dessutom ska TCO göra en anmälan till Europarådet för brott mot dess sociala stadga, upplyser TCOs chefsjurist                     Ingemar Hamskär.
Ytterst handlar det inte bara om pensionsåldern utan också om avtalsfriheten och kollektivavtalens ställning.

Fakta

Bestämmelser om pensionsavgång har hittills reglerats i kollektivavtal. Riksdagen har ogiltigförklarat reglerna och ersatt dem med ”rätt att kvarstå i arbete till 67 års ålder”. Genom det bryts också en viktig internationell princip: Regeringen ingriper i den fria förhandlingsrätten och undanröjer giltiga kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA