Vi vill stärka medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen

DEBATT: DEMOKRATI2012-06-19

ST inom universitets- och högskoleområdet strävar efter att stärka det lokala fackliga inflytandet. Förankringsprocesser i form av medlems- och arbetsplatsträffar har bland annat resulterat i lokala lönepolitiska program.

STs kongress beslutade att STs huvuduppgift under nästa kongressperiod är att stärka det fackliga inflytandet på arbetsplatserna. Det ska ske genom ett ökat fokus på arbetsplatsdiskussioner, stärkt kompetens och engagemang hos förtroendevalda samt tydlighet i att det är medlemmen som står i fokus för ställningstagandena.

Verkligheten på våra arbetsplatser kräver att de anställdas erfarenhet och kompetens på bästa sätt kommer till användning och att deras fackliga företrädare bemöts med respekt.

Men mycket återstår att göra. Inom universitets- och högskoleområdet har inte alla anställda rätt att väljas in i beslutande organ. På många lärosäten har anställda inte heller rätt att delta i demokratiska processer såsom att utse ny rektor. En betydande del av arbetsstyrkan är visstidsanställda, vilket kan minska viljan att engagera sig på arbetsplatsen men också komplicerar möjligheten att kritiskt granska verksamheten och dess ledare.

Samtidigt ser vi en utveckling där en del arbetsgivarrepresentanter ifrågasätter de förtroendevaldas fackliga tid, vilket fackligt arbete som får bedrivas på arbetstid och till och med vilket fackligt arbete som får utövas på arbetsplatsen.

Därför har vi i avdelningsstyrelsen för ST inom universitets- och hög­skoleområdet arbetat tillsammans med sektionerna med att utveckla förankringsprocesser i form av medlems- och arbetsplatsträffar. Detta har resulterat i lokala lönepolitiska program som medlemmarna beslutat om. Avdelningen har också utvecklat ståndpunkter i and­ra fackligt politiska frågor, där medlemmar och förtroendevalda på lokal nivå haft stort inflytande. Arbetet har också gjort det möjligt för avdelningen att föra vidare medlemmarnas uppfattningar inom förbundet.

Uppgiften att stärka det fackliga inflytandet på arbetsplatserna ställer nya krav på avdelningen. De tar vi på största allvar.

 

Avdelningsstyrelsen för ST inom universitets- och högskoleområdet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA