Bild: Lotta Sjöberg

Viktigt att hjälpa andra när du bygger ett nätverk

RÅD OM JOBBET: NÄTVERKANDE2016-11-22

När du letar efter ett nytt jobb kan det vara bra att börja titta i din egen telefonbok. Dina kontakter behöver inte ha en tjänst att erbjuda dig för att vara värdefulla. Men för att bygga nätverk behöver du också vara beredd att ställa upp för andra.

Ofta är det de informella kontakterna som leder till ett nytt jobb, säger Caroline Tovatt som har skrivit en avhandling om det sociala kapitalets betydelse för karriären. De flesta jobb på arbetsmarknaden tillsätts inte via annonser.

– Det finns väldigt många jobb, särskilt vikariat och olika typer av projektanställningar, som inte går den formella vägen.

Karriärcoachen Nina Jansdotter säger att kontakter ofta är avgörande, också inom offentlig sektor.

– Tjänster kan lysas ut fast man redan har en kandidat i åtanke, och personer som man känner till ligger ofta bättre till under processen.

Enligt Caroline Tovatt är kontakterna ofta värdefulla även om de inte genast leder till en tjänst.

– De kan ge tips om när och hur tjänster brukar tillsättas eller hur behoven ser ut nu. De kan helt enkelt ge dig kunskap om hur arbetsmarknaden i just den här branschen ser ut. Men det kan också vara mer konkreta råd som »ring dem, skicka cv dit«.

För att fungera bra behöver ett nätverk underhållas, säger Nina Jansdotter. Hon tycker att man ska »nätverka mest när man behöver det minst«. Det är nämligen svårt att bygga upp ett bra kontaktnät när man i desperation ringer igenom sin telefonbok. Ingen tycker om att känna sig utnyttjad, konstaterar hon.

– Man kan inte bara klampa på och komma med förväntningar om hjälp. Nätverksbyggande ska börja med hjälpsamhet. Det gäller att långsiktigt bygga upp en tillit till att vi hjälper varandra.

Hennes råd är att ha ett nätverk både på sociala medier och i verkligheten. Det är bra att ses ibland, men sociala medier erbjuder en enkel möjlighet att underhålla nätverket – till exempel genom att gilla och kommentera andras statusar.

Också på Facebook och Linkedin är det viktigt att inte bara ta – utan att också ge, menar Nina Jansdotter:

– Man kanske inte har några jobb att erbjuda, men man kan använda sin sida till att förmedla sådant som inspirerar eller informerar och därigenom bli en värdefull kontakt.

Hon tycker att det går utmärkt att skicka vänförfrågningar också till personer som man inte har träffat men som man gärna skulle vilja ha i sitt nätverk.

– Fast då tycker jag att man ska skicka ett meddelande också. Man kan presentera sig kort och förklara varför man vill lägga till den personen som vän. Det kan till exempel handla om att man sett något inlägg som den personen gjort som var väldigt intressant.

Nina Jansdotter säger att det går att underhålla sina nätverkskontakter med enkla medel: man kan skicka tips om en artikel eller ett seminarium som en person skulle kunna gilla, och kanske boka in en lunch någon gång.

Hon säger att nästan alla har fler kontakter än de tror.

– Ens nätverk är inte bara ens vänner, utan också kontakters kontakter, och kanske till och med kontakters kontakters kontakter. Det är ofta väldigt många. Alla i det nätverket kan hjälpa varandra!

Caroline Tovatt är skeptisk till begreppet »nätverka« och tycker att det egentligen handlar om att bygga vanliga vänskapsrelationer.

– Människor vill ha äkta engagemang och märker om du bara är strategisk.

Och det krävs en lång process för att bygga vänskap, säger hon. Särskilt om man helt saknar kontakter i den stad eller bransch som man är intresserad av – kanske är man till och med ny i landet.

– Är det svårt att hitta vägar in på arbets­marknaden kan man pröva att skapa ett nätverk genom att engagera sig i ideella organisationer inom området. En biolog kan söka sig till en miljöorganisation, till exempel.

Även Nina Jansdotter anser att organisationer är en bra start för den som tycker sig ha ett magert nätverk. Hon tipsar om att även sociala medier kan vara ett användbart verktyg för att hitta helt nya kontakter. På Facebook är det lätt att skapa grupper för olika intressen eller geografiska områden. En sådan grupp kan vara en start – och sedan börjar det verkliga arbetet.

– Jag brukar prata om de tre t-na: tid, tålamod och tacksamhet, säger Nina Jansdotter. Det sista får man inte glömma. Man ska alltid tacka den som har tipsat om till exempel ett namn eller en artikel.

Också Caroline Tovatt säger att det inte finns några genvägar: vänskaps­relationer måste bygga på tillit, engage­mang och förtroende.

– Det handlar om att bete sig schyst och skapa band som bygger på ömse­sidighet. Det är starka relationer som är värda mest, både privat och i arbetslivet, säger hon.

Nina Jansdotters tips för ett starkare nätverk

  • Avsätt tid. Det tar tid att skapa och underhålla nätverk. Tänk långsiktigt!
  • Fundera över vad du kan ge, inte bara vad du kan få. Karriärcoachen Nina Jansdotter använder begreppet nätverkskarma: den som ger brukar också få.
  • Kombinera sociala medier och verkliga träffar. Olika personer gillar olika umgängesformer. Var lyhörd för hur just de här personerna tycker om att umgås.
  • Tänk systematiskt. Samla dina kontakter på något ordnat sätt – i din telefon eller en glasburk. Då får du överblick och blir påmind om de kontakter som du faktiskt har. Det kan vara kolleger, vänner, gamla studiekamrater eller kontakter från något fritidsintresse.
  • Dina kontakters kontakter kan också vara värdefulla. Om du bara har en enda kompis med väldigt många kontakter så innebär det att även ditt nätverk kan bli stort.
  • Våga fråga. Så länge du är vänlig och trevlig ska du inte vara rädd för att ta kontakt eller be om hjälp.
  • Glöm inte att tacka. Ofta kan det vara uppskattat att göra det offentligt på sociala medier, »Tack för den trevliga lunchen«, till exempel. Men sådana inlägg kräver varsamhet – det är till exempel inte alla som uppskattar att bli taggade i foton.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA